Albanian Profile
Friday 19 July 2024
Friday 19 July 2024

 

𝘈 𝘦 𝘥𝘪𝘯𝘪 𝘴𝘦 𝘱𝘦̈𝘳 1 𝘮2 𝘗𝘰𝘴𝘪𝘥𝘰𝘯𝘪𝘢 𝘰𝘤𝘦𝘢𝘯𝘪𝘤𝘢 𝘱𝘳𝘰𝘥𝘩𝘰𝘯 20 𝘭𝘪𝘵𝘳𝘢 𝘰𝘬𝘴𝘪𝘨𝘫𝘦𝘯??

𝗘𝗺𝗿𝗶 𝗦𝗵𝗸𝗲𝗻𝗰𝗼𝗿: 𝘗𝘰𝘴𝘪𝘥𝘰𝘯𝘪𝘢 𝘰𝘤𝘦𝘢𝘯𝘪𝘤𝘢
𝗚𝗷𝗶𝗻𝗶𝗮: Posidonia
𝗙𝗮𝗺𝗶𝗹𝗷𝗮: Posidoniaceae
𝗥𝗲𝗻𝗱𝗶: Alismatales
𝗞𝗹𝗮𝘀𝗮: Monocotiledone
𝗡𝗱𝗮𝗿𝗷𝗮: Angiospermae
𝗠𝗯𝗿𝗲𝘁𝗲̈𝗿𝗶𝗮: Plantae

𝘗𝘰𝘴𝘪𝘥𝘰𝘯𝘪𝘢 𝘰𝘤𝘦𝘢𝘯𝘪𝘤𝘢 (leshteriku i detit) është një 𝒃𝒊𝒎𝒆̈ detare endemike për Mesdheun e cila në kushte optimale formon ato që njihen si Livadhet e Posidonias. Është shumë e rëndësishme për mjedisin detar sepse:

 

1. Prodhon oksigjen përmes procesit të fotozintezës.
2. Shërben si strehim për shumë gjallesa
3. Shërben si vend për lëshimin e vezëve
4. Mbron nga erozioni detar.

 

𝙆𝙚̈𝙧𝙘𝙚̈𝙣𝙞𝙢𝙚𝙩: ndryshimet klimatike, degradimi i habitatit, ankorimi, ndotja detare, sedimentet, llojet invasive.

𝙎𝙩𝙖𝙩𝙪𝙨𝙞: Pjesë e Listës së Kuqe të Shqipërisë, Direktivës së Habitateve. LC sipas IUCN me një shtrirje në rënie.

𝙎𝙞𝙩𝙪𝙖𝙩𝙖 𝙣𝙚̈ 𝙋𝙆𝘿 𝙆𝙖𝙧𝙖𝙗𝙪𝙧𝙪𝙣-𝙎𝙖𝙯𝙖𝙣:Livadhet janë vendosur kryesisht në pjesën e brendshme të Gjirit të Vlorës, por shtrihen në një sipërfaqe të konsiderueshme edhe në Ishullin e Sazanit dhe Gadishullin e Karaburunit.

Administrata Rajonale e Zonave të Mbrojtura Vlorë

 

12 maj 2020

 

 

Më shumë

Glasgou, premtime të pamjaftueshme për të ngadalësuar ndryshimin e klimës

Shkencëtarët kanë bërë paralajmërime të ashpra se mos arritja e një marrëveshjeje për shkurtime shumë më të thella në emetimet e gazeve që shkaktojnë efektin serrë do të rezultojë në ndryshime katastrofike dhe të pakthyeshme të klimës. Por, shpresat tashmë po zbehen se konferenca e OKB-së për klimën në Skoci do të rezultojë […]

Ruajtja dhe promovimi i vlerave të basenit ujor të Drinit

Nevoja gjithnjë e më e madhe për ruajtjen dhe promovimin e vlerave të ekosistemit të basenit të Drinit, ku përfshihen lumejtë Drin e Buna dhe tre liqenit; ai i Shkodrës, Prespës dhe Ohrit, bashkoi sot në pikën turistike të Shirokës, në bregun e liqenit, përfaqësues të organizatave mjedisore dhe studiues, si pjesë e […]

Ndotja e ajrit/ OBSH: Më i rëndë nga se mendohej, 7 milionë vdekje në vit

Kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Tedros Adhanom Ghebreyesus ka konfirmuar që ndotja e ajrit është një fenomen më i rrezikshëm nga sa mendohej. Më të rrezikuarit janë ata që jetojnë në vende të varfra dhe mesatare, për shkak të mbështetjes në karburantet fosile për zhvillimin ekonomik. OBSH e barazon ndotjen e ajrit me […]

Ulja e emetimeve të gazeve gjatë 2020-ës nuk ndihmoi për klimën

Rënia e emetimeve të karburanteve fosile gjatë mbylljes së pandemisë globale të vitit të kaluar nuk ka ngadalësuar ritmin e ndryshimit të klimës dhe bota mbetet prapa synimeve për uljen e emetimeve të karbonit, bëhet e ditur në një raport të OKB-së.   Organizata Botërore e Meteorologjisë njoftoi se rënia e emetimeve të […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara