Friday 19 July 2024
Friday 19 July 2024

 

Pandemia Covid-19 dëshmoi edhe njëherë se sa të rëndësishëm janë infermierët në mbarëvajtjen e shëndetit tonë. 12 maji në të gjithë botën ju kushtohet infermierëve, atyre që janë në detyrë, por edhe atyre që tashmë janë në pension

 

Një ditë homazh edhe për ata që nuk jetojnë më, por kjo ditë është dhe një ditë reflektimi për problematikat me të cilat ata përballen në sistemin shëndetësor.

 

Fenomeni më negativ që është vënë re në sistemin shëndetësor, është ai i emigrimit të infermierëve. Në 6 vitet e fundit, shifrat e largimit të infermierëve janë rreth 6000, ndërkohë që eksodi i tyre ka vazhduar edhe përgjatë pandemisë.

 

Shqipëria numëron mbi 12.100 infermierë në sektorin publik dhe 1300 në sektorin privat, ndërkohë që janë dhe mijëra të tjerë që kanë përfunduar studimet, kanë marrë licencat dhe janë në listat e pritjes.

 

I ftuar në “Wake Up” ishte sot zv.presidenti i Urdhrit të Infermierit në Shqipëri, Sabri Skënderi. Ai theksoi se sot jo vetëm Shqipëria, por mbarë bota ka nevojë për infermierë.

 

“10 infermierë kanë humbur jetën nga covid-19. Profesioni i infermierit është shumë stresues dhe shumë i lodhshëm. Ne kemi numrin më të vogël të infermierëve për banor.

 

Bota ka nevojë për 25-30 milionë infermierë që janë mungesë në gjithë sistemin shëndetësor në botë. Jo vetëm Gjermania, por të gjitha vendet europiane dhe shtetet arabe kanë nevojë për infermierë. 5-6 vitet e kanë ikur nga Shqipëria rreth 6 mijë infermierë”, tha Skënderi.

 

 

Më shumë

Kongresi Botëror i Kanabisit dhe e ardhmja e industrisë

Këtë vit shteti i Nju Jorkut legalizoi marijuanën për përdorim personal. Kjo industri pritet të rritet në mënyrë dramatike, duke sjellë fitime dhe vende pune.   Më shumë se 200 kompani që morën pjesë në Kongresin Botëtor të Kanabisit dhe Ekspozitën e Biznesit, po përpiqen të investojnë.   Brian Benjamin, zëvendës guvernator i […]

Spitalet po e përballojnë pandeminë me mungesa të shumta në mjekë e pajisje

Në Tiranë, Organizata Together for Life publikoi një raport mbi standardet minimale që u nevojiten spitaleve për të përballuar pacientët me COVID-19.   Nga monitorimi në 57 spitalet publike dhe private u zbulua një seri mungesash në stafe dhe në pajisje mjekësore gjatë pandemisë Covid.     Raporti theksoi se spitalet e Shqipërisë kanë […]

Në 2020-n, shqiptarët shpenzuan 72 milionë euro më shumë për shëndetin

Vitit 2020 ishte i jashtëzakonshëm, teksa pandemia ndikoi ndjeshëm shëndetin e popullatës dhe aktivitetin e ekonomisë.   Ndërsa vala e parë e virusit u arrit të frenohej si rrjedhojë e karantinës së fortë, në pjesën e dytë të vitit shumë familje dhe individë u gjendën përballë zgjidhjeve të vështira, ndërsa për shumë pasojat ishin […]

100 Vjet Kryqi i Kuq Shqiptar

Si sot, më 4 tetor 1921, u themelua Kryqi i Kuq Shqiptar. Është shoqata më e vjetër humanitare në Shqipëri. Ai është njohur zyrtarisht nga Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq në vitin 1923. Që nga ky vit është anëtar i Federatës (në atë kohë Ligës) së Shoqatave të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara