Saturday 2 March 2024
Saturday 2 March 2024

 

Diversiteti biologjik shpesh kuptohet për sa i përket larmisë së gjerë të bimëve, kafshëve dhe mikroorganizmave. Burimet e diversitetit biologjik janë shtyllat mbi të cilat ne ndërtojmë civilizime. Por humbja e biodiversitetit kërcënon të gjithë, përfshirë shëndetin tonë. Për shkak të zhvillimit më të shpejtë të civilizimit, shpesh harrojmë për larminë Biologjike dhe numri i specieve po zvogëlohet ndjeshëm nga aktivitete të caktuara njerëzore. Kështu që të sjellim në vetëdijen për këtë çështje, KB vendosi të festojë Ditën Ndërkombëtare të Shumëllojshmërisë Biologjike çdo vit.

 

Dita Ndërkombëtare për Diversitetin Biologjik:

Dita Ndërkombëtare për Diversitetin Biologjik, e njohur gjithashtu si Dita Botërore e Biodiversitetit, sanksionoi një ditë ndërkombëtare për promovimin e çështjeve të biodiversitetit të festuara nën parimet udhëzuese të Kombeve të Bashkuara. Aktualisht mbahet në 22 maj të çdo viti. Dita Ndërkombëtare për Diversitetin Biologjik bie në kuadër të Qëllimeve të Agjendës së Zhvillimit të Qëndrueshëm të Agjendës së KB-së për 2015-tën. Kjo nismë globale u krijua në 1993, u mbajt në 29 Dhjetor për të festuar ditën e Konventës për Shumëllojshmërinë Biologjike deri në vitin 2000. Që nga viti 2000 Dita Ndërkombëtare për Diversitetin Biologjik mbahet më 22 maj.

 

2020 është një vit reflektimi, mundësi dhe zgjidhje. Këtë vit Dita Ndërkombëtare për Diversitetin Biologjik ka për qëllim ngritjen e vetëdijes dhe ndërtimin e momentit mbi rëndësinë e biodiversitetit, si dhe çështje globale mbi humbjen e biodiversitetit. Tema për Ditën Ndërkombëtare për Diversitetin Biologjik është “Zgjidhjet tona janë në natyrë”.

 

Dita e biodiversitetit këtë vit, pati këtë temë, duke theksuar rëndësinë e mirëmbajtjes së natyrës edhe në konteksin e pandemisë COV-id 19.

 

“Ruajtja dhe administrimi i qëndrueshëm i biodiversitetit si element i domosdoshëm i natyrës, që zvogëlon efektet e ndryshimeve klimatike, ndikon tek siguria e ujit dhe ushqimit. Madje edhe në parandalimin e pandemive”, theksoi z.António Guterres, Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, në kuadër të Biodiversity Day 2020 nën temën e “Zgjidhjet tona janë në natyrë”.

Më shumë

Glasgou, premtime të pamjaftueshme për të ngadalësuar ndryshimin e klimës

Shkencëtarët kanë bërë paralajmërime të ashpra se mos arritja e një marrëveshjeje për shkurtime shumë më të thella në emetimet e gazeve që shkaktojnë efektin serrë do të rezultojë në ndryshime katastrofike dhe të pakthyeshme të klimës. Por, shpresat tashmë po zbehen se konferenca e OKB-së për klimën në Skoci do të rezultojë […]

Ruajtja dhe promovimi i vlerave të basenit ujor të Drinit

Nevoja gjithnjë e më e madhe për ruajtjen dhe promovimin e vlerave të ekosistemit të basenit të Drinit, ku përfshihen lumejtë Drin e Buna dhe tre liqenit; ai i Shkodrës, Prespës dhe Ohrit, bashkoi sot në pikën turistike të Shirokës, në bregun e liqenit, përfaqësues të organizatave mjedisore dhe studiues, si pjesë e […]

Ndotja e ajrit/ OBSH: Më i rëndë nga se mendohej, 7 milionë vdekje në vit

Kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Tedros Adhanom Ghebreyesus ka konfirmuar që ndotja e ajrit është një fenomen më i rrezikshëm nga sa mendohej. Më të rrezikuarit janë ata që jetojnë në vende të varfra dhe mesatare, për shkak të mbështetjes në karburantet fosile për zhvillimin ekonomik. OBSH e barazon ndotjen e ajrit me […]

Ulja e emetimeve të gazeve gjatë 2020-ës nuk ndihmoi për klimën

Rënia e emetimeve të karburanteve fosile gjatë mbylljes së pandemisë globale të vitit të kaluar nuk ka ngadalësuar ritmin e ndryshimit të klimës dhe bota mbetet prapa synimeve për uljen e emetimeve të karbonit, bëhet e ditur në një raport të OKB-së.   Organizata Botërore e Meteorologjisë njoftoi se rënia e emetimeve të […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara