Wednesday 24 April 2024
Wednesday 24 April 2024

 

Lindi në Nepravishtë të Gjirokastrës më 28 nëntor 1911. Shkollën e mesme e kreu pranë Shkollës Teknike të Tiranes me nota të shkëlqyera. Vitet 30’ do ta gjenin atë në Itali, në Firence, në Institutin Pomoligjik (Hortikulturës) dhe nga vlerësimet e shkëlqyera pranë këtij Instituti rikthehet të punojë në atdhe për të ngritur fidanishtet e para në Tiranë, Korçë e Peshkopi, në pemë frutore dhe sjelljen e farave të ndryshme lulesh. Lufta e dyte boterore do ta gjente të përfshirë në krah të partizanëve.

 

Kryen disa detyra të rendesishme si shef i sektorit të pemëtarisë në Ministrinë e Bujqësisë, drejtor i teknikumit bujqësor Kamëz si edhe shef i sektorit të Hortikulturës pranë stacionit kërkimor bujqësor në Brakë të Tiranës dhe për vite të tëra edhe pas daljes në pension në rolin e tij si pedagog.

 

Karriera e tij është e mbushur plot me vlerësime për punën e pa lodhur ku përveç medaljeve të marra në Shqipëri vlersimet më të spikatura janë “Medaljen a Artë të Miçurinit” e dhënë nga Akademia e Shkencave Ruse dhe medalja e argjendtë si “Njeriu i Shekullit” e dhënë nga Instituti Biografik i Kembrixhit.

 

Në fotografi Abedin Çiçi në rini dhe në moshë madhore ndërsa fotoja pasuese është

studim mbi shtimin e manit për ushqimin e krimbit të mëndafshit përgatitur nga Abedin Çiçi.

 

Foto: AQSH.

 

 

 

 

Më shumë

Abedin D. Çiçi, babai i hortikulturës Shqiptare

Lindi në Nepravishtë të Gjirokastrës më 28 nëntor 1911. Shkollën e mesme e kreu pranë Shkollës Teknike të Tiranes me nota të shkëlqyera. Vitet 30’ do ta gjenin atë në Itali, në Firence, në Institutin Pomoligjik (Hortikulturës) dhe nga vlerësimet e shkëlqyera pranë këtij Instituti rikthehet të punojë në atdhe për të ngritur fidanishtet […]

Akademikët dhe intelektualët në Filatelinë Shqiptare për vitin 2021

– Akad. Kristo Frashëri, akademik Shaban Demiraj, prof. Ramadan Sokoli, aktori Sandër Prosi; shkrimtari dhe përkthyesi Vexhi Buharaja   Filatelia shqiptare ka nderuar për veprën e tyre akademikët dhe intelektualët shqiptarë me emetimin në pullat e postës. Pullat e postës me portretet dhe emrat e akademik Kristo Frashërit, akademik Shaban Demirajt, studiuesit Ramadan Sokoli, […]

Anëtarë të Akademisë së Shkencave të nderuar ndër vite nga Filatelia Shqiptare

-Akademikët Aleks Buda, Dritëro Agolli, Dhimitër Shuteriqi, Ismail Kadare, Mahir Domi, personalitete të shquara në fushën e shkencës dhe krijimtarisë   Akademikët Aleks Buda, Dritëro Agolli, Dhimitër Shuteriqi, Ismail Kadare, Mahir Domi, personalitete të shquara në fushën e shkencës dhe krijimtarisë janë vlerësuar ndër vite nga Filatelia Shqiptare. Emrat dhe portretet e tyre vit […]

Petro Nini Luarasi – Veprimtari i Rilindjes Kombëtare dhe Mësuesi i Popullit

Petro N. Luarasi lindi në Luaras të Kolonjës më 1865. Mësimet e para në gjuhën shqipe i mori kur ishte nxënës në shkollën e Qestoratit nga mësuesi Koto Hoxhi. Më 1887 hapi në Ersekë shkollën e parë shqipe dhe më 1892-1893 shkollat shqipe në krahinën e Kolonjës dhe të Vakëfeve. Ishte mësues dhe drejtor […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara