Thursday 20 June 2024
Thursday 20 June 2024

 

 

Bullgarët publikojnë luftëtarët dhe figura historike Shqiptare si figura të tyre kombëtare. Figura që historia shqiptare vështirë që i njeh si njerëz me vlera kombëtare.

 

BAJAZID ELMAZ DODA (shqip: Pajazit Elmaz Doda) është shkrimtar dhe fotograf shqiptar, i lindur rreth vitit 1888 në fshatin shqiptar të Rekës së Epërme Shtirovitsa, atëherë pjesë e Perandorisë Osmane. Ai emigron në Rumani, si shumë pjesëtarë të Rekës të epërme.

 

Serbët vranë babanë dhe vëllain e Bajazidit në 1913 nga urrejtja për gjithçka Austro-Hungareze, dhe në veçanti nga urrejtja për Franc Nopcha, i cili ishte aktiv në Shqipëri.

 

Doda është autori i librit “Jeta rurale shqiptare në Gorna Rekë, afër Dibrës (Maqedoni)” (Albanisches Bauerleben im oberen Rekatal bei Dibra (Maqedoni)), i cili përfundoi në Vjenë në Prill 1914 dhe u botua pas vdekjes në Vjenë në 2007. Botimi shoqëruar me fotografitë e Dodës, ndoshta nga viti 1907, kryesisht nga Shtirovica dhe rrethina, por edhe nga pjesë të tjera të vendlindjes.

 

Libri i Dodës përmban shumë materiale të vlefshme në fusha të ndryshme. Sipas autorit, qëllimi i tij është të përshkruajë jetën e elementit mysliman që po zhduket në Gorna Reka dhe të hedhë poshtë pretendimet e Spiridon Gopcevic se “Maqedonia është Serbia e Vjetër”.

 

Është fotograf që ka fotografuar luftëtarin nga Prilepi, Sherif Sulejmanin me Franc Nopcha gjatë viteve 1903-1910. Sherif Sulejmani , luftëtar patriot nga rrethi i Prilepit, ka luftuar okupatorin sërb dhe tradhëtarët në ato vite, luftëtar të cilin Bullgarët e quajnë heroin e vetë kombëtar !!! RTK

 

Më shumë

Më 7 nëntor 1944, në Berat u krijua “Circolo Italiano Garibaldi” (Rrethi Italian Garibaldi).

Si sot, më 7 nëntor 1944, në Berat u krijua “Circolo Italiano Garibaldi” (Rrethi Italian Garibaldi). Ky rreth u ndërtua nën frymën e një Instituti që mblidhte pranë tij partizanët italianë dhe jo vetëm (shtetas italian civil) të cilët duheshin organizuar nën një qendër nga ku më pas luftës të organizoheshin per t’u rikthyer […]

Në 12 tetor 1879 u themelua në Stamboll Shoqëria e të Shtypurit Shkronja Shqip

Kryetar i Shoqërisë ishte Sami Frashëri, kurse anëtarë qenë një grup patriotësh të kohës, disa prej tyre ndër më të njohurit e Rilindjes, si Abdyl Frashëri, Pashko Vasa, Jani Vreto, Hasan Tahsini, Koto Hoxhi, Zija Prishtina e të tjerë. Synimi kryesor i Shoqërisë, i ngritur nga Komiteti Qendror për Mbrojtjen e të Drejtave të […]

Pazari i Shkodrës, në vitet ’40, tek punuesit e opingave, ose siç u thonë në gegërisht apânga që datojnë nga shek shek V-IV p.e.s

Ja ku jemi sërish në Pazarin e Shkodrës, në vitet ’40, tek punuesit e opingave, ose siç u thonë në gegërisht apânga. A e dini se këto lloj këpucësh sipas dëshmive më të hershme arkeologjike u përkasin shek V-IV p.e.s? Tregojnë se kanë qenë element i kulturës ilire, sepse dalloheshin nga sandalet e tipit […]

Konferenca e Pezës (16 shtator 1942)

Më 16 shtator 1942 u mbajt Konferenca e Pezës. Në këtë konferencë morën pjesë përfaqësues të forcave antifashiste shqiptare me synim që të formohej një front i përbashkët lufte kundër okupatorit. Konferenca mori disa vendime të rëndësishme: 1- Krijimin e Frontit Antifashist Nacionalçlirimtar, ku do të bënin pjesë antifashistë pa dallim feje, krahine dhe […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara