Monday 15 July 2024
Monday 15 July 2024

Gjuha bashkon dy akademitë, të Shqipërisë dhe Kosovës, ekspozohen 200 ekzemplarë të botimeve shkencore

    “Fajin ma ka gjuha”, motoja e zgjedhur për këtë “Tetor i librit” ka bërë bashkë në Qendrën Kombëtare të Librit dhe Leximit dy akademitë e shkencave të Shqipërisë dhe Kosovës, ku u promovua ekspozita me 200 ekzemplarë librash shkencorë. Të pranishëm në këtë aktivitet të rëndësishëm në kuadër të Tetorit të Librit, ishin […]

Me shqipen kundër paragjykimeve

    Borivojen, Angjellën nga Serbia dhe Bennedictën nga Franca i bashkoi gjuha shqipe.   Borivoje Laziç (23) studion Gjuhën Shqipe në Fakultetin e Filologjisë në Beograd dhe për herë të parë po e viziton Kosovën për të marrë pjesë në Seminarin e 39-të Ndërkombëtar për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën Shqiptare.   “Mendoj se Prishtina […]

Akademia e Shkencave promovon dy fjalorë të gjuhës shqipe

  Akademia e Shkencave e Shqipërisë promovoi dy fjalorë “Fjalor i gjuhës shqipe” dhe “Fjalori i gjuhës shqipe” i Aleksandër [...]

Gjuhëtarët thirrje shtetit: Miratoni ligjin kundër shkeljeve e ndotjes gjuhësore!

    Qendra Kombëtare e Librit dhe Leximit dhe Fakulteti Histori-Filologji zhvilluan një konferencë të përbashkët shkencore me [...]

Gjuhën shqipe e flasin 6.7% e banorëve nën 15 vjeç të Zvicrës

Gjuha shqipe qëndron dukshëm më lartë se gjuhët tjera të huaja, pasi ta përjashtojmë anglishten, e cila ka më shumë statusin e gjuhës “botërore” dhe në atë kuptim edhe përdoret.   Më shumë se dy të tretat e popullsisë së moshës mbi 15 vjeçare në Zvicër përdorin rregullisht më shumë se një gjuhë. […]

Si sot, 465 vjet më parë nisi rrugën e vet fjala e shkruar shqip…

“U doni Gjoni, biri i Bdek Buzukut, tue u kujtuom shumë herrë se gluha jonë nukë kish gj~ të ëndigluom ën së shkruomit shenjëtë, ën së dashunit së botësë s’anë, desha me u fëdigunë, për s~ mujta me ditunë, me zhdritunë pak mendetë e atyne qi të ëndiglonjinë… “Ëndë vietët M.D.L.IV. njëzet dit ëndë […]

Gjuha bashkon dy akademitë, të Shqipërisë dhe Kosovës, ekspozohen 200 ekzemplarë të botimeve shkencore

“Fajin ma ka gjuha”, motoja e zgjedhur për këtë “Tetor i librit” ka bërë bashkë në Qendrën Kombëtare të Librit dhe Leximit dy akademitë e shkencave të Shqipërisë dhe Kosovës, ku u promovua ekspozita me 200 ekzemplarë librash shkencorë. Të pranishëm në këtë aktivitet të rëndësishëm në kuadër të Tetorit të Librit, ishin […]

Me shqipen kundër paragjykimeve

Borivojen, Angjellën nga Serbia dhe Bennedictën nga Franca i bashkoi gjuha shqipe.   Borivoje Laziç (23) studion Gjuhën Shqipe në Fakultetin e Filologjisë në Beograd dhe për herë të parë po e viziton Kosovën për të marrë pjesë në Seminarin e 39-të Ndërkombëtar për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën Shqiptare.   “Mendoj se Prishtina […]

Akademia e Shkencave promovon dy fjalorë të gjuhës shqipe

Akademia e Shkencave e Shqipërisë promovoi dy fjalorë “Fjalor i gjuhës shqipe” dhe “Fjalori i gjuhës shqipe” i Aleksandër Xhuvanit.   Kreu i këtij institucioni akademik Skënder Gjinushi theksoi se synimi ynë është që përmes fjalorëve të bëhet e njohur fuqia shprehëse e gjuhës shqipe jo vetëm në gjendjen e sotme, si gjuhë e […]

Gjuhëtarët thirrje shtetit: Miratoni ligjin kundër shkeljeve e ndotjes gjuhësore!

Qendra Kombëtare e Librit dhe Leximit dhe Fakulteti Histori-Filologji zhvilluan një konferencë të përbashkët shkencore me temën “Presionet e gjuhës” në Ditën Ndërkombëtare të Gjuhës Amtare.   Në këtë konferencë, gjuhëtarët dolën me propozimin e përbashkët për një ligj për gjuhën shqipe.   “Është dita për t’i bërë thirrje shtetit që të kujdeset […]

Gjuhën shqipe e flasin 6.7% e banorëve nën 15 vjeç të Zvicrës

Gjuha shqipe qëndron dukshëm më lartë se gjuhët tjera të huaja, pasi ta përjashtojmë anglishten, e cila ka më shumë statusin e gjuhës “botërore” dhe në atë kuptim edhe përdoret.   Më shumë se dy të tretat e popullsisë së moshës mbi 15 vjeçare në Zvicër përdorin rregullisht më shumë se një gjuhë. […]

​48 vite nga Kongresi i Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe

Sot mushen 48 vite kur hapi punimet Kongresi i Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe. Në Kongresin e Drejtshkrimit të 20 nëntorit 1972 në Tiranë të pranishëm ishin albanologë nga mbarë trevat shqiptare.   Në Kongres morën pjesë 87 delegatë nga Shqipëria dhe Kosova, Maqedonia e Mali i Zi, si dhe nga arbëreshët e Italisë.   […]

Çelet ekspozita fotografike dhe dokumentare “Nga alfabeti në drejtshkrim” në Kalanë e Tiranës

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave, në bashkëpunim në Agjencinë Telegrafike Shqiptare dhe Kalanë e Tiranës zgjedhin ta shënojnë këtë ngjarje historike përmes kësaj ekspozite, në një mjedis publik siç është kjo hapësirë ekspozimi e kalasë, për cilindo të interesuar.   Duke qenë se Kongresi i Drejtshkrimit ishte rrjedhojë e një procesi të gjatë përpjekjesh […]

Si sot, 465 vjet më parë nisi rrugën e vet fjala e shkruar shqip…

“U doni Gjoni, biri i Bdek Buzukut, tue u kujtuom shumë herrë se gluha jonë nukë kish gj~ të ëndigluom ën së shkruomit shenjëtë, ën së dashunit së botësë s’anë, desha me u fëdigunë, për s~ mujta me ditunë, me zhdritunë pak mendetë e atyne qi të ëndiglonjinë… “Ëndë vietët M.D.L.IV. njëzet dit ëndë […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara