Thursday 18 April 2024
Thursday 18 April 2024

Pse flamuri ynë e ka shqiponjën me dy krena?

    Flamuri ynë kombëtar me shenjën e tij dalluese shqiponjën dy krenare ka një histori të lashtë dhe të lavdishme. Si shenjë ushtarake, shqiponja me një kokë njihet në vende të ndryshme qysh nga koha antike, midis tyre dhe në Perandorinë Romake. Në Perandorinë Bizantine, si shenjë e perandorëve, shqiponja u përdor në trajtën […]

Banka e Shqipërisë: Gëzuar 8 Marsin

E vetmja ndër monedhat dhe kartëmonedhat shqiptare, me kurs ligjor, e cila përfaqësohet me një grua, është monedha me prerje 100 Lekë. Në pjesën e pasme të saj paraqitet Mbretëresha ilire Teuta, shoqëruar me mbishkrimin “Republika e Shqipërisë” dhe vitin e shtypit të monedhës, 2000. Pas vdekjes së parakohshme të të shoqit, Agronit, Teuta trashëgoi […]

Seria e monedhave me tematikë “500-vjetori i Statujës së Davidit”

  Si sot, 545 vite më parë, lindi skulptori, arkitekti dhe poeti i madh i Rilindjes italiane, Mikelanxhelo. Një nga skulpturat më [...]

Dekorimet në Republikën e Shqipërisë

“Dekorata e flamurit kombëtar” U jepet personaliteteve shqiptare dhe të huaja për merita të [...]

Emblema e Republikës së Shqipërisë

Emblema Emblema e Republikës së Shqipërisë paraqitet me një shqiponjë të zezë, të vendosur në një mburojë të kuqe të tipit “variaz”. Mburoja e kuqe rrethohet nga një shirit i zi. Në pjesën e sipërme, me të kuqe është shkruar Republika e Shqipërisë. Sistemi i Qeverisjes Republikë Parlamentare Parlamenti shqiptar është parlament me një dhomë […]

Pse flamuri ynë e ka shqiponjën me dy krena?

Flamuri ynë kombëtar me shenjën e tij dalluese shqiponjën dy krenare ka një histori të lashtë dhe të lavdishme. Si shenjë ushtarake, shqiponja me një kokë njihet në vende të ndryshme qysh nga koha antike, midis tyre dhe në Perandorinë Romake. Në Perandorinë Bizantine, si shenjë e perandorëve, shqiponja u përdor në trajtën […]

Banka e Shqipërisë: Gëzuar 8 Marsin

E vetmja ndër monedhat dhe kartëmonedhat shqiptare, me kurs ligjor, e cila përfaqësohet me një grua, është monedha me prerje 100 Lekë. Në pjesën e pasme të saj paraqitet Mbretëresha ilire Teuta, shoqëruar me mbishkrimin “Republika e Shqipërisë” dhe vitin e shtypit të monedhës, 2000. Pas vdekjes së parakohshme të të shoqit, Agronit, Teuta trashëgoi […]

Seria e monedhave me tematikë “500-vjetori i Statujës së Davidit”

Si sot, 545 vite më parë, lindi skulptori, arkitekti dhe poeti i madh i Rilindjes italiane, Mikelanxhelo. Një nga skulpturat më të famshme të realizuara prej tij është Statuja e Davidit, për të cilën, Mikelanxhelo, punoi në vitet 1501-1504, kur u shpall Republika e Firences në Itali. Mikelanxhelo zgjodhi ta paraqiste Davidin si atlet, […]

Dekorimet në Republikën e Shqipërisë

“Dekorata e flamurit kombëtar” U jepet personaliteteve shqiptare dhe të huaja për merita të jashtëzakonshme për lartësimin e shtetit dhe të kombit shqiptar. Përgjithësisht propozuesi për dhënien e kësaj dekorata është vetë Presidenti i Republikës (pra me nismën e tij), mund të jetë gjithashtu Kryeministri ose Kuvendi. Dekorata “Gjergj Kastrioti Skënderbeu” U jepet personaliteteve shqiptare […]

Emblema e Republikës së Shqipërisë

Emblema Emblema e Republikës së Shqipërisë paraqitet me një shqiponjë të zezë, të vendosur në një mburojë të kuqe të tipit “variaz”. Mburoja e kuqe rrethohet nga një shirit i zi. Në pjesën e sipërme, me të kuqe është shkruar Republika e Shqipërisë. Sistemi i Qeverisjes Republikë Parlamentare Parlamenti shqiptar është parlament me një dhomë […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara