Friday 19 July 2024
Friday 19 July 2024

 

Masa e ndihmës ekonomike nga muaji janar deri në muajin qershor do të 2-fishohet. Këshilli i Ministrave ka miratuar vendimit, i cili saktëson se qëllimi është zbutja e efekteve të shkaktuar nga epidemia COVID-19. Nga ky vendim do të përfitojnë të gjitha kategoritë që trajtohen me ndihmë ekonomike e më konkretisht:

  • Familjet në nevojë që nuk kanë të ardhura ose kanë të ardhura të pamjaftueshme,
  • Jetimët, të cilët nuk janë në jetimore,
  • prindërit me më shumë se 2 fëmijë të lindur njëherësh, që iu takojnë familjeve në nevojë,
  • si dhe viktimat e trafikimit, pas daljes nga institucionet e përkujdesjes shoqërore, deri në çastin e  punësimit.
  • Viktimat e dhunës në familje, për periudhën e vlefshmërisë së urdhrit të mbrojtjes, që nuk trajtohen në institucionet e përkujdesjes shoqërore.

 

Masa e ndihmës ekonomike për familjet në nevojë përcaktohet sipas strukturës së familjes, por në asnjë rast ajo nuk mund të jetë më tepër se 150 për qind e pensionit social, që është 7 674 lekë. Kjo do të thotë që pavarësisht numrit të anëtarëve, një familje nuk mund të përfitojë më tepër se 11.511 lekë.

 

Ndërkohë që, me vendimin  e ri, maksimumi i ndihmës ekonomike shkon në 22 022 lekë.  Për jetimët, viktimat e trafikimit dhe viktimat e dhunës në familje, masa e ndihmës ekonomike është 3 mijë lekë, çka do të thotë se deri në muajin qershor, ajo rritet në 6 mijë lekë. Vendimi i qeverisë vjen në një kohë, kur Partia Demokratike ka premtuar se nëse ajo vjen në pushtet do të 2-fishojë ndihmë ekonomike. Ndërkohë që, një masë e ngjashme u mor nga qeveria edhe gjatë periudhës së fatkeqësisë natyrore, të shkaktuar nga COVID-19, ndërkohë që sipas të dhënave zyrtare në total përfituan 63510 familje.

 

 

Më shumë

Politikat e copëtuara për bujqësinë

Shqipëria është vendi më bujqësor në Europë, me këtë sektor jetik që sjell gati 19% të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB). Pavarësisht rënies së fortë në krahasim me fillimin e viteve ’90, kjo peshë është shumë më e lartë se mesatarja e Bashkimit Europian (2%) dhe gati dy herë më e lartë se […]

Shqiptarët shpenzuan 13.6 milionë euro në 9 muaj për të siguruar pronat, si ndahet tregu mes kompanive

Për nëntë muajt e parë të këtij viti, shqiptarët shpenzuan rreth 1.67 miliardë lekë ose rreth 13.6 milionë euro për sigurimin e pronave.   Të dhënat nga Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare (AMF) tregojnë se primet e shkruara bruto nga sigurimet e pronës u rritën me 31% krahasuar me të njëjtën periudhë të një […]

Drafti: Rritet kufiri i pagës së pataksueshme në 40 mijë lekë, përgjysmohet nga 30-50 mijë lekë, pragu për shtresën e mesme bëhet 200 mijë lekë

Nga korriku i vitit 2022 pritet që të ndryshojë sërish tatimi mbi pagat, duke rritur si dyshemenë për kufirin e pataksueshëm të pagës minimale në 40 mijë lekë (nga 30 mijë lekë që është sot), po ashtu dhe kufirin mbi të cilin pagat taksohen me normën maksimale prej 23%, në 200 mijë lekë, nga […]

Çmimet e naftës shtrenjtohen për herë të gjashtë në pak muaj, arrijnë 184 lekë, afër rekordit historik

Çmimet e karburanteve kanë shënuar një tjetër rritje ditët e fundit, për herë të gjashtë radhazi në vetëm pak muaj.   Në pikat e tregtimit të“Kastrati”, më i madhi në vend për shumicën dhe pakicën, nafta tregtohet me 184 lekë, ose 8 lekë më shumë se më parë. Benzina është shtrenjtuar në 186 lekë, […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara