Monday 22 July 2024
Monday 22 July 2024

Për të katërmbëdhjetin vit radhazi bota po kalon përkeqësim të të drejtave politike dhe lirive civile. Organizata “Freedom House”, në raportin e saj të vitit 2020, thekson se demokracitë e konsoliduara janë në rënie dhe se jemi në një botë pa udhëheqje demokratike.

“Demokracia është në pozitë të vështirë. Këtë vit kemi parë sulme ndaj të drejtave të barabarta dhe të drejtave të grupeve të brishta si nën demokraci, ashtu edhe nën regjime brutale”, thotë Sarah Repucci, zëvendëspresidente për studime dhe analizë në “Freedom House”.

Nga 41 demokracitë e konsoliduara, 25 prej tyre, pësuan rënie vitin e kaluar. Ballkani Perëndimor sjell një tablo të përzier. E ndërsa raporti ende nuk është aktivizuar publikisht, sipas Zërit të Amerikës, Kosova dhe Maqedonia e Veriut patën përmirësime vitin e kaluar. Shqipëria, Mali i Zi dhe Serbia shënuan rënie, Bosnja mbeti në të njëjtin vend.

Shqipëria ka humbur një pikë, duke kaluar në një vlerësim nga 68 në 67 dhe kjo i atribuohet në pjesën më të madhe përplasjeve të fuqishme politike që ndodhën gjatë vitit 2019 në vend. Në përgjithësi, thotë raporti për rajonin, nuk mund të thuhet “as se gjendja po përkeqësohet, por as se po përmirësohet.”

Drejtuesit e organizatës theksojnë protesta në të gjithë botën, por pa arritur të ndalojnë rrëshqitjen e përgjithshme të lirisë globale dhe pa mbështetje dhe solidaritet më të madh nga demokracitë e vendosura, ata kanë më shumë gjasa të nënshtrohen ndaj reprezaljeve autoritare.

Më shumë

Raporti i KE: Ku ka bërë progres dhe ku ngec ende Shqipëria?

Komisioni Europian (KE) miratoi të martën, (19.10) Paketën e Zgjerimit 2021 dhe vlerësoi situatën dhe progresin e arritur në vendet e Ballkanit Perëndimor (BP) dhe Turqi në proceset e tyre respektive drejt hyrjes në Bashkimin Europian. Vëmendje e veçantë i është kushtuar reformave themelore dhe udhëzimeve të qarta për reformat prioritare në vijim, […]

Shqipëria ngjitet në çatinë e botës po me cilat prioritete?

Shqipëria bëhet anëtare e Këshillit të Sigurimit: për dy vjet Vend i vogël me politikë të jashtme konstruktive.   Shqipëria u zgjodh dje anëtare e përkohshme në Këshillin e Sigurimit. Duke filluar nga 1 janari i vitit 2022, Shqipëria do të ulet për dy vjet rresht në një nga pesëmbëdhjetë ulëset e organit të […]

Shqipëria mbetet peng i të kaluarës së saj komuniste

Dështimi i Shqipërisë për t’u shkëputur rrënjësisht nga diktatura e saj brutale komuniste ka shtrembëruar kujtesën e saj për të kaluarën dhe ka dëmtuar tranzicionin e saj nga shoqëria post-totalitare në një demokraci funksionale.   Ky mars shënoi 30-vjetorin e fillimit të Lëvizjes Studentore që i hapi rrugë rënies së regjimit komunist hoxhist, […]

Melodia e vjetër e BE-së për Ballkanin

Të dëgjosh Bashkimin Evropian duke u prononcuar për Ballkanin Perëndimor është pak a shumë njësoj sikur të mbyllesh në një dhomë dhe të dëgjosh të njëjtën melodi.   Është i njëjti refren i ëmbël që premton një të ardhme të mrekullueshme së bashku, por pa përcaktuar ku dhe kur.   Ka qenë viti […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara