Thursday 30 May 2024
Thursday 30 May 2024

 

 

Kompanitë publike të sektorit të energjisë elektrike, KESH dhe OSHEE kanë në bilancet e tyre mbi 680 milionë euro borxhe. Shanset që këto kompani të shlyejnë detyrimet ndaj njëra-tjetrës dhe shtetit, në këtë periudhë krize janë të pakta, duke shtuar rrezikun që barra të rëndojë mbi taksapaguesit.

 

Sektori energjetik rrezikon të kthehet në flluskën e radhës financiare pasi detyrimet e kompanive publike kanë shkuar në 680 mln euro, me rritje edhe pas vitit 2018.

 

3 vite më parë, OSHEE dhe KESH zgjidhën me marrëveshje çështjen CEZ, nga ku lindi detyrimi 423 mln euro që operatori i shpërndarjes duhet t’i paguajë korporatës për 29 vite. Deri në fund të vitit 2020, OSHEE pagoi 23 mln euro, duke e ulur detyrimin në 400 milionë euro. Por, një dokument i siguruar nga Euronews Albania, tregon se borxhi gjatë kësaj periudhe u rrit për shkaqe të tjera me 34 mln euro.

 

 

Kjo shumë, përfshirë edhe kamatë-vonesat është krijuar për mospërmbushje pagesash të energjisë elektrike të shitur në vitet 2018-2019. Nga ana tjetër, KESH i detyrohet 52 mln euro OSHEE-së, për mospërmbushje të kontratave të shërbimit publik në 2019 dhe 2020.

 

Të varura nga tekat e motit dhe kreditë e huaja që janë marrë për investime, kompanitë përballen edhe me pamundësinë e pagesës së detyrimeve që kanë ndaj buxhetit të shtetit, e që arrijnë në 290 mln euro, si taksa të papaguara dhe kredi të mbuluara nga buxheti.

 

Në përballjen me krizën e re që ka sjellë çmimi i energjisë në bursa, përpos 200 milionë eurove që do të marrë nga qeveria, OSHEE-së i duhet të mbledhë faturat e papaguara nga ujësjellësit dhe entet publike, që arrijnë160 mln euro për të lehtësuar financat e veta.

 

Më shumë

Politikat e copëtuara për bujqësinë

Shqipëria është vendi më bujqësor në Europë, me këtë sektor jetik që sjell gati 19% të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB). Pavarësisht rënies së fortë në krahasim me fillimin e viteve ’90, kjo peshë është shumë më e lartë se mesatarja e Bashkimit Europian (2%) dhe gati dy herë më e lartë se […]

Shqiptarët shpenzuan 13.6 milionë euro në 9 muaj për të siguruar pronat, si ndahet tregu mes kompanive

Për nëntë muajt e parë të këtij viti, shqiptarët shpenzuan rreth 1.67 miliardë lekë ose rreth 13.6 milionë euro për sigurimin e pronave.   Të dhënat nga Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare (AMF) tregojnë se primet e shkruara bruto nga sigurimet e pronës u rritën me 31% krahasuar me të njëjtën periudhë të një […]

Drafti: Rritet kufiri i pagës së pataksueshme në 40 mijë lekë, përgjysmohet nga 30-50 mijë lekë, pragu për shtresën e mesme bëhet 200 mijë lekë

Nga korriku i vitit 2022 pritet që të ndryshojë sërish tatimi mbi pagat, duke rritur si dyshemenë për kufirin e pataksueshëm të pagës minimale në 40 mijë lekë (nga 30 mijë lekë që është sot), po ashtu dhe kufirin mbi të cilin pagat taksohen me normën maksimale prej 23%, në 200 mijë lekë, nga […]

Çmimet e naftës shtrenjtohen për herë të gjashtë në pak muaj, arrijnë 184 lekë, afër rekordit historik

Çmimet e karburanteve kanë shënuar një tjetër rritje ditët e fundit, për herë të gjashtë radhazi në vetëm pak muaj.   Në pikat e tregtimit të“Kastrati”, më i madhi në vend për shumicën dhe pakicën, nafta tregtohet me 184 lekë, ose 8 lekë më shumë se më parë. Benzina është shtrenjtuar në 186 lekë, […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara