Tuesday 5 March 2024
Tuesday 5 March 2024

 

Kredia për individët ka njohur rritjen më të lartë të një viti në fund të muajit tetor.  Pas një stepje të bankave për shkak të karantinës për të financuar blerjet e shtëpive, huaja për këtë kategori ka njohur një rritje të shpejtë.

 

Sipas të dhënave të Bankës së Shqipërisë, që nga muaji prill, kredia për individët u rrit me 100 milionë Dollarë, shumica e të cilës shkoi për mbështetjen e blerjes së shtëpive. Në total kredia e dhënë për financimin e banesave që pas rihapjes së ekonomisë arrin në 65 milion dollarë.

 

Vetëm gjatë tetorit huaja për pasuritë e patundshme u rrit me 13 milion Dollarë. Normat mesatare të interesit për financimin e shtëpive kanë arritur në nivelet më të ulëta të këtij viti, në 3.41%, nga 4.2% që ishin në prill dhe 3.78% në fund të shtatorit.

 

Në gjysmën e parë të vitit për shkak të masave të marra ndaj pandemisë së COVID, numri i banesave të shitura për agjentët imobiliarë ra nga 7 shtëpi të shitura për agjenci në 5, por pavarësisht kësaj çmimi i pasurive të patundshme pësoi një rritje në nivelin 6.5% për kryeqytetin. Sipas të dhënave të tërthorta nga vrojtimi i aktivitetit kreditues të bankës qendrore, kërkesat për blerjen e shtëpive dhe rritjen e kreditimit për këtë qëllim rezultojnë në rritje pas muajit qershor.

 

Më shumë

Politikat e copëtuara për bujqësinë

Shqipëria është vendi më bujqësor në Europë, me këtë sektor jetik që sjell gati 19% të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB). Pavarësisht rënies së fortë në krahasim me fillimin e viteve ’90, kjo peshë është shumë më e lartë se mesatarja e Bashkimit Europian (2%) dhe gati dy herë më e lartë se […]

Shqiptarët shpenzuan 13.6 milionë euro në 9 muaj për të siguruar pronat, si ndahet tregu mes kompanive

Për nëntë muajt e parë të këtij viti, shqiptarët shpenzuan rreth 1.67 miliardë lekë ose rreth 13.6 milionë euro për sigurimin e pronave.   Të dhënat nga Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare (AMF) tregojnë se primet e shkruara bruto nga sigurimet e pronës u rritën me 31% krahasuar me të njëjtën periudhë të një […]

Drafti: Rritet kufiri i pagës së pataksueshme në 40 mijë lekë, përgjysmohet nga 30-50 mijë lekë, pragu për shtresën e mesme bëhet 200 mijë lekë

Nga korriku i vitit 2022 pritet që të ndryshojë sërish tatimi mbi pagat, duke rritur si dyshemenë për kufirin e pataksueshëm të pagës minimale në 40 mijë lekë (nga 30 mijë lekë që është sot), po ashtu dhe kufirin mbi të cilin pagat taksohen me normën maksimale prej 23%, në 200 mijë lekë, nga […]

Çmimet e naftës shtrenjtohen për herë të gjashtë në pak muaj, arrijnë 184 lekë, afër rekordit historik

Çmimet e karburanteve kanë shënuar një tjetër rritje ditët e fundit, për herë të gjashtë radhazi në vetëm pak muaj.   Në pikat e tregtimit të“Kastrati”, më i madhi në vend për shumicën dhe pakicën, nafta tregtohet me 184 lekë, ose 8 lekë më shumë se më parë. Benzina është shtrenjtuar në 186 lekë, […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara