Monday 22 July 2024
Monday 22 July 2024

Mali i Krujës, ngrihet si një kala madhështore natyrore përballë detit Adriatik, me pamje të gjerë vizuale nga të gjitha drejtimet dhe me peizazhe natyrore mahnitëse,sidomos kur ndodhesh në lartësinë më të madhe të tij në Sarisalltëk (1176 m.)

 

Pjerrësi shumë të madhe mbi 50 gradë të shpateve e greminave shkëmbore, me çarje e varje interesante me këndrejtime të ndryshme, kanë krijuar kushte për një mokroklimë e shoqërime bimore të larmishme ,me alternime të shumta të llojeve bimore. Mjafton të përmendim se duke nisur nga Ullishtja në qytetin e Krujës për një orë udhëtimi kalon në zonën e Ahut. Rrafshnalta me sipërfaqe e këtij 300 ha e këtij mali përfshin në brendësitë e saj 36 kratere (gropa),20-50 m diametër ,që pasurojnë akoma më tej peizazhin në këtë zonë.

Po në këtë pllajë malore me lartësi 1100-1150m ndodhet Sarisalltëku,vendi i shenjtë pelegrinazhi që frekuentohet nga shumë vizitorë jo vetëm të besimit bektashian, por edhe të besimeve të tjera.

 

Duhet rikujtuar se peizazhit të Malit të Krujës , i bashkëngjitet në kufirin verior Gryka e Vajës dhe në jug Gryka e Lumit Zezë që shquhen jo vetëm për bukuritë natyrore të rralla ,me kanionet e tyre shkëmbore të larta 500-600 m, por edhe me historinë në të kaluarën.

*në foton ilustruese paraqitet një vizatim i Malit të Krujës  Edward Lear, shtator 1848.  MHK

Më shumë

Censi i Popullsisë dhe Banesave shtyhet prej COVID-19, INSTAT: Ja plani për 2020

Insituti i Statistikave pritej që këtë vit të kishte një nga “sipërmarrjet” më të rëndësishme siç është Censi i Popullsisë dhe Banesave por situata me koronavirusin e ka lënë pezull këtë aktivitet. Në raportin vjetor të insitucionit INSTAT vlerëson se së pari ngjarja e tërmetit të 26 nëntorit e vitit të shkuar dhe tashmë […]

Konsultim Publik për draft ligjin Cens 2020

Instituti i Statistikave të Shqipërisë (INSTAT) ka planifikuar të kryejë Censin e ardhshëm të Popullsisë dhe Banesave në vitin 2020. Censi synon t’u ofrojë Kuvendit, Qeverisë, njësive të qeverisjes vendore, organizatave ekonomike, shkencore dhe kulturore, si dhe gjithë shoqërisë civile të dhëna të besueshme statistikore, të nevojshme për planifikimin dhe realizimin e politikave të përgjithshme […]

Indeksi i Barazisë Gjinore për Republikën e Shqipërisë 2020

Raporti i Indeksit të Barazisë Gjinore për Shqipërinë u hartua nga Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale dhe Instituti i Statistikave i Republikës së Shqipërisë në bashkëpunim me Institutin Evopian për Barazinë Gjinore (EIGE) me vendet e Ballkanit Perëndimor dhe Turqinë, brenda kuadrit të Instrumentit të Asistencës para Anëtarësimit (IPA) të Bashkimit Evropian, financuar nga […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara