Friday 14 June 2024
Friday 14 June 2024

Një në gjashtë persona humbin jetën nga kanceri, bazuar në raportin e publikuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, këtë muaj. Sipas kësaj organizate, në vitin 2017 rreth 9.6 milionë njerëz vdiqën nga kjo sëmundje. Në vendin tonë, kanceri më i përhapur është ai i mushkërive. Sipas të dhënave të ISHP në vitin 2018 rreth 800 persona u diagnostikuan me këtë sëmundje.

“Kanceri i mushkërive është një sëmundje që prek mushkërinë në të gjithë strukturat anatomike të saj. Duhani është një ndër faktorët më riskprurës.  Kanceri i mushkërive vitet e fundit ka një rritje të numrit të rasteve për fakti se duhan pirja është një ves i cili në 20 vitet e fundit ka në rritje në konsumonin”, shprehet mjekja, Silva Bala.

Por cilat janë simptomat që shfaq kanceri plumonar dhe a mund të parandalohet humbja e jetës?

Simptomat që shfaq sëmundja e kancerit të mushkërive janë simptomat respiratore, mund të fillojë më një kollë të cilën duhanpirësit nuk e vlerësojnë, mund të shfaqet me dhimbje gjoksi.  Kanceri i mushkërive nëse diagnostikohet në stadet e hershme të tij mund të trajtohet dhe të kemi një jetëgjatësi tek pacientët”, thekson mjekja.

OBSH bën thirrje për masa konkrete në parandalimin e kancerit, si dhe diagnostikimin dhe trajtimin e tij. Sipas organizatës, nëse këto masa nuk merren, atëherë ekspertët parashikojnë se në 2030, vdekjet nga kanceri do të arrijnë në 13 milionë. euronews albania

Më shumë

Kongresi Botëror i Kanabisit dhe e ardhmja e industrisë

Këtë vit shteti i Nju Jorkut legalizoi marijuanën për përdorim personal. Kjo industri pritet të rritet në mënyrë dramatike, duke sjellë fitime dhe vende pune.   Më shumë se 200 kompani që morën pjesë në Kongresin Botëtor të Kanabisit dhe Ekspozitën e Biznesit, po përpiqen të investojnë.   Brian Benjamin, zëvendës guvernator i […]

Spitalet po e përballojnë pandeminë me mungesa të shumta në mjekë e pajisje

Në Tiranë, Organizata Together for Life publikoi një raport mbi standardet minimale që u nevojiten spitaleve për të përballuar pacientët me COVID-19.   Nga monitorimi në 57 spitalet publike dhe private u zbulua një seri mungesash në stafe dhe në pajisje mjekësore gjatë pandemisë Covid.     Raporti theksoi se spitalet e Shqipërisë kanë […]

Në 2020-n, shqiptarët shpenzuan 72 milionë euro më shumë për shëndetin

Vitit 2020 ishte i jashtëzakonshëm, teksa pandemia ndikoi ndjeshëm shëndetin e popullatës dhe aktivitetin e ekonomisë.   Ndërsa vala e parë e virusit u arrit të frenohej si rrjedhojë e karantinës së fortë, në pjesën e dytë të vitit shumë familje dhe individë u gjendën përballë zgjidhjeve të vështira, ndërsa për shumë pasojat ishin […]

100 Vjet Kryqi i Kuq Shqiptar

Si sot, më 4 tetor 1921, u themelua Kryqi i Kuq Shqiptar. Është shoqata më e vjetër humanitare në Shqipëri. Ai është njohur zyrtarisht nga Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq në vitin 1923. Që nga ky vit është anëtar i Federatës (në atë kohë Ligës) së Shoqatave të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara