Thursday 30 May 2024
Thursday 30 May 2024

 

Të para si mundësi për të siguruar emigrim në Gjermani, tre degët mjekësore të Fakultetit të Shkencave të Natyrës në Shkodër u plotësuan të parat me studentë dhe qindra të tjerë janë në listë pritje, ndërkohë që degët e tjera janë braktisur.

 

Shumë degë në universitetin “Luigj Gurakuqi” në Shkodër kanë vështirësi të sigurojnë studentë. Deri në mes të tetorit, 11 degë si gazetaria, historia, fizika dhe programe shkollimi të pedagogjisë kishin të regjistruar më pak se 10 studentë dhe rrezikojnë mbylljen. Në degët gjeografi dhe histori ka 0 të regjistruar, bazuar në të dhënat e siguruara nga BIRN.

 

Por situata paraqitet ndryshe në tre degët e studimit të lidhura me mjekësinë në Fakultetin e Shkencave të Natyrës, ku degë si Infermieria, Fizioterapia apo Infermieri Mamia kanë një numër të lartë kandidatësh ende pa përfunduar faza e parë.

 

Emiliano Pjetri, shef i Departamentit të Infermierisë në Universiteti “Luigj Gurakuqi” thotë se për shkak të kërkesës së lartë, ata bënë amendime për të shtuar edhe 20 kuota në këto degë.

 

“Në këtë raund u përmbush në masën 100 për qind programi i studimit Infermieri ku kemi pasur 100 kuota brenda vendit, dhe studimi për mami, ku kemi pasur 50 kuota brenda vendit,” tha Pjetri.

 

Fluksi i kërkesave për këto degë frymëzohet nga mundësia për të emigruar në Gjermani, më shumë sesa me ofertën e tregut shqiptar të punës. Shumë nga studentët që ndjekin këto degë zhvillojnë paralelisht kurse për të mësuar gjermanisht.

 

“Kam bërë punë vullnetare në Urgjencën e Spitalit Rajonal të Shkodrës, por kam zgjedhur që të vazhdoj kursin (e gjuhës gjermane), pasi spitalet shqiptare nuk ofrojnë punësim për studentët e rinj,” thotë Armela Abdyli, infermiere e licensuar.

 

Elvis Rroji, mësues i gjermanishtes në “Akademinë Dekra”, e cila i mundëson leksionet e gjuhës gjermane, thotë se në 5 vitet e fundit vetëm nga Shkodra kanë shkuar drejt Gjermanisë rreth 200 infermierë.

 

Sipas statistikave nga Zyra Federale e Statistikave, në vitet 2018 dhe 2019 në Gjermani u njësuan dhe u pranuan diplomat e 2460 infermierëve dhe punonjësve shëndetësorë nga Shqipëria.

 

Paulo Kaceri, kreu i Sindikatës së Infermierëve në Shkodër thotë se kjo “hemorragji” e këtij sektori  nuk prek vetëm të rinjtë, por edhe infermierët që kanë 20-25 vite punë në këtë profesion. Ironikisht, ai thotë se në Spitalin e Shkodrës dëgjohet të flitet më shumë gjermanisht, pasi stafi praktikon gjuhën.

 

“Kjo dëshirë fatkeqësisht masive për t’u larguar drejt vendeve të zhvilluara vjen si pasojë e humbjes së shpresës nga të gjithë njerëzit, për më tepër nga profesionistët e shëndetësisë, të cilët punojnë me paga minimale në kushte pune aspak të favorshme,” thotë Kaceri. Ai shtoi se nga spitali janë larguar 35-40 infermierë.

 

Ndër ata që presin të largohen është edhe Renato Kola, i cili thotë se punoi mbi dy vjet si vullnetar në spitalin e Shkodrës, por thotë se kushtet e punës dhe paga e shtyjnë të ikë.

 

“Zgjedhja e vetme për ne si infermierë në profesionin tonë është Gjermania,” thotë Kola. Ai shton se edhe pse pati një eksperiencë të mirë në Spitalin e Shkodrës, mundësitë e punësimit janë mjaft të pakta dhe vendet e punës janë ose me mik, ose me para. “Të gjithë që bëjmë kurs jemi të licencuar, por politikat në vendin tonë shkojnë në favor të miqve dhe lekut,” thotë Kola, ndërsa është i ulur në klasën e gjermanishtes.

 

Infermierja tjetër, Armela Abdyli vë në dukje se veç pagës dhe mundësive të punësimit, infermierët në Shqipëri kishin edhe probleme të kushteve të punës.

 

“Aty (në spital) mungojnë kushtet e punës më së shumti, nuk ka sterilizim apo medikamente,” përfundoi ajo.

 

Më shumë

Rreziku nga sulmet kibernetike

Siguria kibernetike po bëhet çdo ditë e më shumë një fushë që kërkon fuqi punëtore të specializuar. Ndaj Ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi, si drejtues i institucionit që shumë shpejt do të marrë drejtimin për garantimin e mbrojtjes kibernetike përshëndeti pjesëmarrësit në aktivitetin inovativ “Cyber Camp Albania”, ku ftoi të rinjtë të orientojnë karrierën […]

4 – Dhjetori, Festa Kombëtare e Forcave të Armatosura Shqiptare

Me propozimin e Isa Boletinit, më 4 dhjetor 1912, Mehmet pashë Dërralla u zgjodh ministër i Luftës në Qeverinë e Përkohshme, duke fituar 42 vota dhe duke u radhitur i treti pas Luigj Gurakuqit me 54 vota dhe Myfit Bej Gjirokastrës (Libohovës) me 52 vota. Ministri i Luftës Mehmet pashë Dërralla duke bashkëpunuar me […]

Një shqiptar në krye të Arqipeshkivisë së Tiranës dhe Durrësit

Papa Françesku emëroi sot (30 nёntor 2021) imzot Arjan Dodaj, kryeipeshkëv të ri të kryedioqezës së Tiranë-Durrësit. Imzot Dodaj është kryeipeshkvi i tretë i kësaj Kishe në periudhën pas rënies së komunizmit, pasardhës i imzot Rrok Mirditës dhe i imzot George Frendos.   R.SH. – Vatikan   Dorëheqja dhe emërimi i Kryeipeshkvit Mitropolit […]

Mbi 17’000 shqiptarë e festuan Pavarësinë jashtë atdheut

Një numër i konsiderueshëm shqiptarësh kanë zgjedhur t’i kalojnë festat e nëntorit jashtë atdheut.   Stambolli ishte destinacioni kryesor për të kaluar pushimet 4-ditore që erdhën nga festat e Pavarësisë dhe Çlirimit.   “Stambolli është shitur në masë, gati  muaj përpara, pra në fund të tetorit të gjitha grupet e Stambollit kanë qenë të […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara