Friday 12 April 2024
Friday 12 April 2024

 

NASA nëpërmjet një deklarate për shtyp ka ndarë zbulimet më të fundit me publikun mbi kërkimet në Hënë. Rezulton që të ketë prezencë të ujit, madje në një sasi dhe më të lartë nga sa besohej.

 

Observatori Stratosferik i NASA-s për Astronominë Infrared (SOFIA) ka konfirmuar, për herë të parë, ujin në sipërfaqen Hënës të ndriçuar nga dielli. Ky zbulim tregon se uji mund të shpërndahet në të gjithë sipërfaqen hënore, dhe të mos kufizohet në vende të ftohta, me hije.

 

SOFIA ka zbuluar molekulat e ujit (H2O) në kraterin Clavius, një nga krateret më të mëdhenj të dukshëm nga Toka, i vendosur në hemisferën jugore të Hënës. Vëzhgimet e mëparshme të sipërfaqes së Hënës zbuluan një formë të hidrogjenit, por nuk ishin në gjendje të bënin dallimin midis ujit dhe të afërmit të tij të ngushtë kimik, hidroksil (OH). Të dhënat nga ky vend zbulojnë ujë në përqendrime prej 100 deri në 412 pjesë për milion – afërsisht ekuivalente me një shishe uji 12 ons – të bllokuar në një metër kub toke të përhapur në sipërfaqen e Hënës. Rezultatet janë botuar në numrin e fundit të Astronomisë së Natyrës.

 

“Ne kishim indikacione se H2O – uji i njohur që ne njohim – mund të jetë i pranishëm në anën e ndriçuar të Diellit”, tha Paul Hertz, drejtori i Divizionit të Astrofizikës në Drejtorinë e Misionit Shkencor në Selinë e NASA-s në Uashington. “Tani e dimë që është atje. Ky zbulim sfidon të kuptuarit tonë të sipërfaqes hënore dhe ngre pyetje intriguese në lidhje me burimet e rëndësishme për eksplorimin e thellë të hapësirës. ”

 

Si krahasim, shkretëtira e Saharasë ka 100 herë sasi uji sesa ajo që zbuloi SOFIA në tokën hënore. Pavarësisht nga sasitë e vogla, zbulimi ngre pikëpyetje të reja se si krijohet uji dhe si vazhdon në sipërfaqen e ashpër, pa ajër të Hënës.

 

Uji është një burim i çmuar në hapësirën e thellë dhe një përbërës kryesor i jetës siç e njohim ne. Nëse uji i gjetur SOFIA është lehtësisht i arritshëm për t’u përdorur si burim mbetet për t’u përcaktuar. Nën programin Artemis të NASA-s, agjencia është e etur të mësojë gjithçka që mundet për praninë e ujit në Hënë para dërgimit të gruas së parë dhe burrit tjetër në sipërfaqen hënore në 2024 dhe krijimin e një pranie të qëndrueshme njerëzore atje deri në fund të vitit dekadë

 

Rezultatet e SOFIA-s bazohen në vitet e hulumtimeve të mëparshme që shqyrtojnë praninë e ujit në Hënë. Kur astronautët e Apollonit u kthyen për herë të parë nga Hëna në 1969, mendohej se ishte plotësisht e thatë. Misionet orbitale dhe ndikuese gjatë 20 viteve të fundit, të tilla si Sateliti Vëzhgimi i Kraterit Hënor të NASA-s dhe Sateliti, konfirmuan akullin në kraterat me hije të përhershme rreth poleve të Hënës. Ndërkohë, disa anije kozmike – përfshirë misionin Cassini dhe misionin e kometës Deep Impact, si dhe misionin Chandrayaan-1 të Organizatës Hulumtuese Hapësinore Indiane – dhe Faciliteti i teleskopit Infrared nga NASA me bazë në tokë, shikuan gjerësisht në sipërfaqen hënore dhe gjetën prova të hidratimit në diell rajoneve. Megjithatë, ato misione nuk ishin në gjendje të dallonin përfundimisht formën në të cilën ishte e pranishme – ose H2O ose OH.

 

“Para vëzhgimeve të SOFIA-s, ne e dinim se kishte një lloj hidratimi,” tha Kejsi Honniball, autori kryesor që publikoi rezultatet nga punimi i tezës së saj të diplomuar në Universitetin e Hawaii në Mānoa në Honolulu. “Por ne nuk e dinim se sa, nëse kishte, në të vërtetë ishin molekula uji – si pimë çdo ditë – apo diçka më shumë si pastrues kullimi”.

 

 

SOFIA ofroi një mjet të ri për të parë Hënën. Duke fluturuar në lartësi deri në 45,000 metra, ky avion i modifikuar Boeing 747SP me një teleskop me diametër 106 inç arrin mbi 99% të avullit të ujit në atmosferën e Tokës për të marrë një pamje më të qartë të universit infra të kuq. Duke përdorur CAmera-n e saj Faint Obra infraRed për Teleskopin SOFIA (FORCAST), SOFIA ishte në gjendje të merrte gjatësinë e valës specifike unike për molekulat e ujit, në 6.1 mikronë, dhe zbuloi një përqendrim relativisht të habitshëm në Kraterin me diell të Klaviusit.

 

 

“Pa një atmosferë të trashë, uji në sipërfaqen hënore të ndriçuar nga dielli thjesht duhet të humbasë në hapësirë”, tha Honniball, i cili tani është anëtar i doktoratës në Qendrën e Fluturimit Hapësinor Goddard të NASA-s në Greenbelt, Maryland. “Megjithatë disi po e shohim. Diçka po gjeneron ujin dhe diçka duhet ta bllokojë atje. ”

 

Disa forca mund të jenë në lojë në shpërndarjen ose krijimin e këtij uji. Mikrometeoritet që bien në sipërfaqen e Hënës, duke bartur sasi të vogla uji, mund të depozitojnë ujin në sipërfaqen e Hënës pas goditjes. Një mundësi tjetër është se mund të ketë një proces me dy hapa, përmes së cilës era diellore e Diellit jep hidrogjen në sipërfaqen hënore dhe shkakton një reaksion kimik me minerale që mbajnë oksigjen në tokë për të krijuar hidroksil. Ndërkohë, rrezatimi nga bombardimi i mikrometeoritëve mund ta shndërrojë atë hidroksil në ujë.

 

Si grumbullohet uji më pas – duke e bërë të mundur grumbullimin – ngre gjithashtu disa pyetje intriguese. Uji mund të bllokohet në struktura të vogla si rruaza në tokë që formohen nga nxehtësia e lartë e krijuar nga ndikimet e mikrometeoritit. Një mundësi tjetër është që uji të mund të fshihet midis kokrrave të tokës hënore dhe të mbrohet nga rrezet e Diellit – potencialisht duke e bërë atë pak më të arritshëm sesa uji i bllokuar në struktura të ngjashme me rruaza.

 

Për një mision të krijuar për të parë objekte të largëta, të zbehta si vrimat e zeza, tufat e yjeve dhe galaktikat, qendra e vëmendjes e SOFIA-s në fqinjin më të afërt dhe të ndritshëm të Tokës ishte një largim nga biznesi si zakonisht. Operatorët e teleskopit zakonisht përdorin një kamerë udhëzuese për të ndjekur yjet, duke e mbajtur teleskopin të kyçur në mënyrë të qëndrueshme në objektivin e tij të vëzhgimit. Por Hëna është aq e afërt dhe e ndritshme sa mbush të gjithë fushën e shikimit të kamerës udhëzuese. Pa asnjë yll të dukshëm, ishte e paqartë nëse teleskopi mund të gjurmonte në mënyrë të besueshme Hënën. Për të përcaktuar këtë, në gusht 2018, operatorët vendosën të provonin një vëzhgim provë.

 

“Ishte, në të vërtetë, hera e parë që SOFIA shikonte Hënën dhe ne nuk ishim as plotësisht të sigurt nëse do të merrnim të dhëna të besueshme, por pyetjet në lidhje me ujin e Hënës na detyruan të provonim”, tha Naseem Rangwala, projekti i SOFIA shkencëtar në Qendrën Kërkimore Ames të NASA-s në Silicon Valley të Kalifornisë. “Incredibleshtë e pabesueshme që ky zbulim doli nga ajo që ishte në thelb një provë dhe tani që e dimë se mund ta bëjmë këtë, ne po planifikojmë më shumë fluturime për të bërë më shumë vëzhgime.”

 

Fluturimet vijuese të SOFIA do të kërkojnë ujë në vende shtesë të ndriçuara nga Dielli dhe gjatë fazave të ndryshme hënore për të mësuar më shumë rreth mënyrës se si prodhohet, ruhet dhe zhvendoset uji nëpër Hënë. Të dhënat do të shtojnë punën e misioneve të ardhshme të Hënës, të tilla si NASA’s Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER), për të krijuar hartat e para të burimeve ujore të Hënës për eksplorimin e hapësirës njerëzore në të ardhmen.

 

Në të njëjtën çështje të Astronomisë së Natyrës, shkencëtarët kanë botuar një letër duke përdorur modele teorike dhe të dhëna Lunar Reconnaissance Orbiter të NASA-s, duke theksuar se uji mund të bllokohet në hije të vogla, ku temperaturat qëndrojnë nën ngrirje, në pjesën më të madhe të Hënës nga sa pritet aktualisht. Rezultatet mund të gjenden këtu.

 

“Uji është një burim i vlefshëm, për të dy qëllime shkencore dhe për t’u përdorur nga eksploruesit tanë”, tha Jacob Bleacher, shefi i shkencëtarëve të eksplorimit për Drejtorinë e Misionit të Kërkimit Njerëzor dhe Operacioneve të NASA-s. “Nëse mund të përdorim burimet në Hënë, atëherë mund të mbajmë më pak ujë dhe më shumë pajisje për të ndihmuar në mundësimin e zbulimeve të reja shkencore.”

 

SOFIA është një projekt i përbashkët i NASA-s dhe Qendrës Gjermane të Hapësirës Hapësinore. Ames menaxhon programin SOFIA, shkencën dhe operacionet e misionit në bashkëpunim me Shoqatën e Kërkimeve Hapësinore të Universiteteve, me seli në Columbia, Maryland, dhe Institutin Gjerman SOFIA në Universitetin e Stuttgart. Avioni mirëmbahet dhe operohet nga Qendra Kërkimore e Fluturimeve Armstrong e NASA-s Ndërtesa 703, në Palmdale, Kaliforni.

 

Uji i Hënës për raketat e Marsit

 

Se nga vjen uji në Hënë, kjo nuk është e qartë. Studiuesi francez i hapësirës Francis Rocard nga qendra kërkimore CNES mendon, se uji mund të ketë mbërritur në Hënë prej goditjeve nga asteroidet. Molekulat e ujit kanë depërtuar në brendësi të sipërfaqes së Hënës, duke mbetur atje „të burgosura përjetësisht”. Rezervat e ujit në Hënë do të ishin të rëndësishme për astronautët në misionet e ardhshme jo vetëm në satelitin e Tokës, por edhe në Mars. Nëse arrihet të përdoret uji në Hënë dhe ai mund të transportohej në mini-stacionin e planifikuar Lunar Gateway , atëherë misionet e tjera do të jenë shumë më të thjeshta dhe me kosto më të favorshme. Rocard tha, se mund të përdoren sonda, që ta marrin ujin nga Hëna e kësisoj me të mund të furnizohen raketat për në Mars.

 

 

 

 

Më shumë

Meghan dhe Harry mirëpresin fëmijën e dytë, Lilibet ‘Lili’ Diana

Duka dhe Dukesha e Sussex-it janë shtuar të premten me fëmijën e dytë, një vajzë të shëndetëshme që i kanë vënë emrin Lilibet ‘Lili’ Diana. Mamaja, Meghan po ashtu ndodhet në gjendje të mirë.   Një zëdhënës i Princit Harry dhe Meghan-it tha të dielën se çifti mirëpriti fëmijën e tyre, Lilibet “Lili” Diana […]

NASA konfirmon praninë e ujit në sipërfaqen hënore të ndriçuar nga Dielli

NASA nëpërmjet një deklarate për shtyp ka ndarë zbulimet më të fundit me publikun mbi kërkimet në Hënë. Rezulton që të ketë prezencë të ujit, madje në një sasi dhe më të lartë nga sa besohej.   Observatori Stratosferik i NASA-s për Astronominë Infrared (SOFIA) ka konfirmuar, për herë të parë, ujin në sipërfaqen […]

Familja mbretërore bëhet me vajzë, vjen në jetë Gelardina II

Princi Leka Zogu II ka njoftuar për ardhjen në jetë të vajzës së tij. Ai konfirmon edhe njëherë emrin, trashëguar nga Mbretëresha Geraldinë. Si për rastësi, Geraldina II erdhi në jetë në përvjetorin e 18-të të ndarjes nga jeta të Mbretëreshës së Parë shqiptare. Princi Leka ka shpërndarë në rrjet njoftimin zyrtar për lindjen […]

I porsalinduri tërheq maskën e mjekut, fotoja bëhet virale

Një fotografi e postuar në rrjetet sociale nga një gjinekolog arab me një foshnjë të sapo lindur është bërë virale.   Arsyeja sigurisht nuk është sepse është një foshnje e porsalindur, por sepse i porsalinduri tërheq maskën e mjekut ndërsa e mban atë në duar.   Gjinekologu Samer Cheaib nga Emiratet e Bashkuara Arabe […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara