Friday 21 June 2024
Friday 21 June 2024

Përveç ndotjes industriale, ajri ndotet edhe për shkaqe natyrore me origjinë gjeo-atmosferike. Janë pikërisht fenomenet si vullkane, zjarre në pyje, stuhi rëre apo stuhi detare dhe deri te polenet bimore, të cilat i krijojnë ajrit një ndotje natyrore. Dhe janë shpërthimet vullkanike ndotësit më të mëdhenj natyrorë të cilët emetojnë në ajër re të mëdha pluhuri dhe tymi me përmbajtje squfuri, karboni, azoti.

 

Po ashtu, zjarret në pyje që përfshijnë sipërfaqe masive pyjore, çlirojnë në atmosferë sasi të mëdha të CO2 dhe CO. Edhe stuhitë e rërës konsiderohen ndotës të ajrit atmosferik. Megjithatë, pjesa më e madhe e kësaj ndotje është ranore dhe nuk qëndron për shumë kohë në ajër.

 

Një tjetër ndotës natyror i ajrit, janë stuhitë e forta detare të cilat ngrenë në ajër spërkla uji dhe grimca kripe të pasura me lëndë organike si baktere apo viruse të ndryshme të cilat janë edhe burim epidemie.

 

Ndërsa në një masë më të vogël, ajri ndotet edhe nga fenomeni natyral i reve të padukshme të poleneve, të cilat ndjekin rrymat ajrore duke transportuar polene dhe ndotës të tjerë, në distanca qindra km larg vendburimit të poleneve.

 

Të gjithë këta ndotës natyrorë të ajrit, i shtohen ndotjes së madhe industriale që njeriu i ka bërë ndër vite natyrës…

Më shumë

Glasgou, premtime të pamjaftueshme për të ngadalësuar ndryshimin e klimës

Shkencëtarët kanë bërë paralajmërime të ashpra se mos arritja e një marrëveshjeje për shkurtime shumë më të thella në emetimet e gazeve që shkaktojnë efektin serrë do të rezultojë në ndryshime katastrofike dhe të pakthyeshme të klimës. Por, shpresat tashmë po zbehen se konferenca e OKB-së për klimën në Skoci do të rezultojë […]

Ruajtja dhe promovimi i vlerave të basenit ujor të Drinit

Nevoja gjithnjë e më e madhe për ruajtjen dhe promovimin e vlerave të ekosistemit të basenit të Drinit, ku përfshihen lumejtë Drin e Buna dhe tre liqenit; ai i Shkodrës, Prespës dhe Ohrit, bashkoi sot në pikën turistike të Shirokës, në bregun e liqenit, përfaqësues të organizatave mjedisore dhe studiues, si pjesë e […]

Ndotja e ajrit/ OBSH: Më i rëndë nga se mendohej, 7 milionë vdekje në vit

Kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Tedros Adhanom Ghebreyesus ka konfirmuar që ndotja e ajrit është një fenomen më i rrezikshëm nga sa mendohej. Më të rrezikuarit janë ata që jetojnë në vende të varfra dhe mesatare, për shkak të mbështetjes në karburantet fosile për zhvillimin ekonomik. OBSH e barazon ndotjen e ajrit me […]

Ulja e emetimeve të gazeve gjatë 2020-ës nuk ndihmoi për klimën

Rënia e emetimeve të karburanteve fosile gjatë mbylljes së pandemisë globale të vitit të kaluar nuk ka ngadalësuar ritmin e ndryshimit të klimës dhe bota mbetet prapa synimeve për uljen e emetimeve të karbonit, bëhet e ditur në një raport të OKB-së.   Organizata Botërore e Meteorologjisë njoftoi se rënia e emetimeve të […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara