Thursday 30 May 2024
Thursday 30 May 2024

Agjencia e Prokurimit Publik ka nxjerrë për konsultim strategjinë 4-vjeçare të procedurave tenderuese, që sipas këtij dikasteri ka për qëllim garantimin dhe mirë-përdorimin e fondeve publike. Sipas APP-së, strategjia 2020-2023 synon të garantojë një sistem prokurimi eficent dhe efektiv në përputhje me parimet e transparencës, konkurrencës së lirë dhe të ndershme, trajtimit të barabartë, etj. Ndërkohë që, në këtë dokument i kushtohet rëndësi edhe koncesioneve dhe partneritetit publik-privat, blerjeve të përqëndruara, etj. Më konkretisht, sipas APP ligji që rregullon koncesionet dhe PPP-të, pavarësisht ndryshimeve të fundit, në kuadër të procesit “Screening” si dhe të negociatava të anëtarësimit, është e nevojshme që të kryhet një analizë e legjislacionit aktual për të identifikuar boshllëqet ligjore dhe për të përcaktuar pikat e ndërhyrjet që do të ndërmerren.

Po ashtu, parashikohen masa për përmirësimin e rolit politikbërës të Agjencisë së Trajtimit të Koncesioneve si dhe rritje e kapaciteteve të autoriteteve kontraktore për të kuptuar më mirë se si dhe kur duhen përdorur koncesionet apo PPP për përmbushjen e nevojave të tyre. Ndërhyrje kërkohen edhe në drejtim të korrupsionit në sistemin e prokurimit publik. Sipas APP-së, korrupsioni përbën një faktorët kryesorë të riskut për prokurimin publik i cili, përveç pasojave të tij demoralizuese, shkakton gjithashtu kosto shtesë, mos-efiçencë dhe shtrembërim të konkurrencës.

Për këtë arsye, kërkohet hartimi dhe zbatimi i një Politike për Integritetin dhe Përgjegjshmërinë brenda autoriteteve kontraktore në përputhje me legjislacionin në fuqi. Nga ana tjetër strategjia do të synojë dhe thjeshtimin e dokumenteve që dorëzojnë kompanitë që marrin pjesë në tender, pasi është konstatuar se në shumë raste ka skualifikime të ofertave më të ulta për probleme tejet të vogla. Nevoja financiare të nevojshme për zbatimin e veprimeve të parashikuara në draft-strategji kap vlerën e 476 mijë eurove.

Më shumë

Politikat e copëtuara për bujqësinë

Shqipëria është vendi më bujqësor në Europë, me këtë sektor jetik që sjell gati 19% të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB). Pavarësisht rënies së fortë në krahasim me fillimin e viteve ’90, kjo peshë është shumë më e lartë se mesatarja e Bashkimit Europian (2%) dhe gati dy herë më e lartë se […]

Shqiptarët shpenzuan 13.6 milionë euro në 9 muaj për të siguruar pronat, si ndahet tregu mes kompanive

Për nëntë muajt e parë të këtij viti, shqiptarët shpenzuan rreth 1.67 miliardë lekë ose rreth 13.6 milionë euro për sigurimin e pronave.   Të dhënat nga Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare (AMF) tregojnë se primet e shkruara bruto nga sigurimet e pronës u rritën me 31% krahasuar me të njëjtën periudhë të një […]

Drafti: Rritet kufiri i pagës së pataksueshme në 40 mijë lekë, përgjysmohet nga 30-50 mijë lekë, pragu për shtresën e mesme bëhet 200 mijë lekë

Nga korriku i vitit 2022 pritet që të ndryshojë sërish tatimi mbi pagat, duke rritur si dyshemenë për kufirin e pataksueshëm të pagës minimale në 40 mijë lekë (nga 30 mijë lekë që është sot), po ashtu dhe kufirin mbi të cilin pagat taksohen me normën maksimale prej 23%, në 200 mijë lekë, nga […]

Çmimet e naftës shtrenjtohen për herë të gjashtë në pak muaj, arrijnë 184 lekë, afër rekordit historik

Çmimet e karburanteve kanë shënuar një tjetër rritje ditët e fundit, për herë të gjashtë radhazi në vetëm pak muaj.   Në pikat e tregtimit të“Kastrati”, më i madhi në vend për shumicën dhe pakicën, nafta tregtohet me 184 lekë, ose 8 lekë më shumë se më parë. Benzina është shtrenjtuar në 186 lekë, […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara