Friday 21 June 2024
Friday 21 June 2024

 

Drejtori Rajonal i OBSH-së për Evropën zhvilloi një takim urgjent të ministrave të shëndetësisë nga Rajoni Evropian i OBSH-së për parashikimet COVID-19 për sezonin e dimrit

 

Këtë javë, rajoni evropian regjistroi incidencën më të lartë javore të rasteve COVID-19 që nga fillimi i pandemisë, me mbi 1.5 milion raste të raportuara në 7 ditët e fundit. Numri i përgjithshëm i rasteve të konfirmuara është zhvendosur nga 7 në 9 milion në vetëm 14 ditë dhe, sot, Evropa tejkaloi 10 milion raste.

 

Një incidencë shumë e lartë 14-ditore me mbi 200 raste për 100,000 popullsi po shihet në një shumicë të konsiderueshme të vendeve evropiane.

 

Shtrimet në spital janë rritur në nivele të papara që nga pranvera (mbi 10 për 100,000 popullsi në një të tretën e vendeve raportuese në Evropë).

 

Vdekshmëria gjithashtu ka marrë një ngritje të mprehtë (një rritje prej 32% në të gjithë Rajonin javën e kaluar). Virusi është përhapur përsëri në grupet e moshuara dhe në rrezik, dhe ekskluziviteti i të rinjve në pjesën e përhapjes nuk vlen më. Sinjalet e hershme të vdekjes për të gjitha shkaqet nga disa vende japin një paralajmërim të qartë: ne mund të tërhiqemi shpejt në vdekshmëri të konsiderueshme të tepërt.

 

Ndërsa sistemet e testimit nuk kanë ecur me ritmin në një kontekst të transmetimit me shpejtësi të lartë, nivelet e pozitivitetit të testit kanë arritur nivele të larta, me nivele pozitiviteti që tejkalojnë 5% në shumicën e vendeve evropiane.

 

Evropa është edhe një herë në epiqendër të kësaj pandemie. Duke rrezikuar të tingëlloj alarmist, unë duhet të shpreh shqetësimin tonë real dhe të përcjell angazhimin tonë të palëkundur për të qëndruar pranë jush dhe për t’ju mbështetur sa më mirë që të mundemi.

 

Unë thirra këtë takim për të paraqitur një mundësi që ju të shprehni shqetësimet tuaja më serioze dhe që ne të reflektojmë dhe shkëmbejmë përvojat kolektive. Ndjej seriozitetin e situatës që e kërkon.

 

Partneri ynë, Instituti për Matjet dhe Vlerësimin e Shëndetit (IHME), u paraqiti sot 53 Shteteve Anëtare të OBSH-së Rajonin Evropian parashikimet për COVID-19 për Rajonin gjatë periudhës së dimrit. Megjithëse parashikimet janë kthjelluese, ato demonstrojnë gjithashtu modelim mbi efektivitetin e strategjive që mund të na ndihmojnë të zvogëlojmë ndikimin negativ të parashikuar në popullatat tona dhe në sistemin tonë shëndetësor.

 

Pyetja kryesore që shumë vende po bëjnë është nëse duhet të mbyllen apo jo, dhe kur bëhet e nevojshme një bllokim?

 

Ne e dimë që bllokimet, në shkallën e atyre që janë parë në fillim të këtij viti, do të shkurtojnë transmetimin e komunitetit dhe do t’i japin sistemit shëndetësor hapësirën e nevojshme për t’u rikuperuar dhe shkallëzuar në mënyrë që të mund të trajtojë rastet e rënda të COVID-19 dhe të ofrojë shërbime thelbësore shëndetësore.

 

Por ne gjithashtu e dimë që bllokimet e plota do të nxisin kërkesën e kujdesit shëndetësor mendor dhe do të nxisin një rritje të dhunës në familje ndërsa ulin frekuentimin në spital për gjendje kronike, duke rezultuar në vdekje të parakohshme nga ato kushte.

 

Ndikimi indirekt i lidhur me njerëzit që bien në vështirësi financiare dhe kthehen në sigurimet shoqërore do të rezultojë në ndikim të mëtejshëm ekonomik dhe zgjat kohën e rimëkëmbjes ekonomike. Duke pasur parasysh këto realitete, ne i konsiderojmë bllokimet kombëtare një mundësi të fundit sepse ato anashkalojnë mundësinë akoma ekzistuese për të angazhuar të gjithë në masat themelore dhe efektive.

Të ashtuquajturat bllokime nuk duhet të nënkuptojnë atë që nënkuptonin në mars ose prill.

 

 

Më shumë

Kongresi Botëror i Kanabisit dhe e ardhmja e industrisë

Këtë vit shteti i Nju Jorkut legalizoi marijuanën për përdorim personal. Kjo industri pritet të rritet në mënyrë dramatike, duke sjellë fitime dhe vende pune.   Më shumë se 200 kompani që morën pjesë në Kongresin Botëtor të Kanabisit dhe Ekspozitën e Biznesit, po përpiqen të investojnë.   Brian Benjamin, zëvendës guvernator i […]

Spitalet po e përballojnë pandeminë me mungesa të shumta në mjekë e pajisje

Në Tiranë, Organizata Together for Life publikoi një raport mbi standardet minimale që u nevojiten spitaleve për të përballuar pacientët me COVID-19.   Nga monitorimi në 57 spitalet publike dhe private u zbulua një seri mungesash në stafe dhe në pajisje mjekësore gjatë pandemisë Covid.     Raporti theksoi se spitalet e Shqipërisë kanë […]

Në 2020-n, shqiptarët shpenzuan 72 milionë euro më shumë për shëndetin

Vitit 2020 ishte i jashtëzakonshëm, teksa pandemia ndikoi ndjeshëm shëndetin e popullatës dhe aktivitetin e ekonomisë.   Ndërsa vala e parë e virusit u arrit të frenohej si rrjedhojë e karantinës së fortë, në pjesën e dytë të vitit shumë familje dhe individë u gjendën përballë zgjidhjeve të vështira, ndërsa për shumë pasojat ishin […]

100 Vjet Kryqi i Kuq Shqiptar

Si sot, më 4 tetor 1921, u themelua Kryqi i Kuq Shqiptar. Është shoqata më e vjetër humanitare në Shqipëri. Ai është njohur zyrtarisht nga Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq në vitin 1923. Që nga ky vit është anëtar i Federatës (në atë kohë Ligës) së Shoqatave të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara