Monday 15 July 2024
Monday 15 July 2024

 

DEFENDER-Europe 21 nisi në Shqipëri me ekzekutimin e operacioneve të përbashkëta logjistike nga deti në breg në Portin e Durrësit. Gjatë operacionit, Anija Detare e Shteteve të Bashkuara Bob Hope, anija më e madhe strategjike transportuese e SHBA, shkarkoi mbi 1000 pajisje të rënda në anije më të vogla, të cilat e transferuan ngarkesën në breg për vijuar më tej. Kjo ishte hera e parë që operacione të përbashkëta logjistike nga deti në breg ekzekutoheshin në Evropë që prej Luftës së Dytë Botërore. Ndërsa aktivitetet e DEFENDER-21 në të gjithë Evropën po vijnë drejt mbylljes, mësoni më shumë se si Shtetet e Bashkuara, aleatët e NATO-s dhe partnerët punuan së bashku përgjatë kësaj stërvitjeje vjetore shumëkombëshe të përbashkët e në shkallë të gjerë.

 

 

DEFENDER-Europe është një ushtrim i përbashkët vjetor i ushtrisë amerikane në Evropë dhe shumëkombëshe, i udhëhequr nga Afrika, i krijuar për të ndërtuar gatishmërinë dhe ndërveprueshmërinë strategjike dhe operacionale midis SHBA, aleatëve dhe partnerëve të NATO-s.

 

Aleatët dhe partnerët e SH.B.A.-së dhe NATO-s punuan së bashku në të gjithë DEFENDER-Europe 21 për të ndërtuar gatishmërinë, për të rritur ndërveprimin dhe për të forcuar marrëdhëniet. Më shumë se 28,000 forca shumëkombëshe nga 26 kombe kryen operacione gati të njëkohshme në më shumë se 30 zona trajnimi në një duzinë vendesh.

 

“Ndërveprimi është çelësi i gatishmërisë së aleancës. DEFENDER-Europe 21 është dëshmi e angazhimit të hekurt të SHBA për NATO, është një shembull kryesor i aftësive tona kolektive dhe demonstron se aleatët dhe partnerët e NATO-s janë më të fortë së bashku, “tha gjenerali Christopher Cavoli, gjenerali komandues i Ushtrisë Amerikane në Evropë dhe Afrikë.

 

DEFENDER-Europe 21 përfundoi me shpërndarjen e forcave dhe pajisjeve me bazë në Sh.B.A. Gatishmëria strategjike përfshin aftësinë e ushtrisë amerikane për të projektuar në mënyrë dinamike forcën dhe për të vendosur teatrin duke mobilizuar dhe vendosur forcat, duke i mbështetur ata në një krizë dhe duke i rishpërndarë kur misioni i tyre është i plotë. Anëtarët e shërbimit amerikan tani do të pastrojnë zonat e trajnimit, do të kthejnë rezervat e paravendosura, do të lëvizin në porte dhe do të kthehen në stacionet në shtëpi.

 

Lëvizja në shkallë të gjerë e trupave dhe pajisjeve për këto stërvitje përfshin mbështetje të gjerë nga secili prej dymbëdhjetë kombeve pritëse.

 

“Ne u detyrohemi një falënderim të madh kombeve pritëse, qytetarëve dhe qeverive të tyre dhe njësive pjesëmarrëse për punën e tyre të palodhur dhe mbështetjen e palëkundur gjatë gjithë stërvitjes, tha Cavoli.” “Ky ishte një ushtrim jashtëzakonisht i ndërlikuar me aktivitet që zhvillohej në të gjithë teatrin në shumë vende të ndryshme pothuajse njëkohësisht. Koordinimi dhe bashkëpunimi i kërkuar për DEFENDER demonstrojnë angazhimin e aleatëve tanë dhe partnerit për gatishmërinë dhe ndërveprueshmërinë ushtarake evropiane. Dhe, njësive të ndryshme në të gjithë BD që e bënë DEFENDER të suksesshëm, ju falënderoj për pjesëmarrjen dhe përkushtimin tuaj në suksesin e misionit. ”

 

Gjatë gjithë stërvitjes, forcat amerikane demonstruan aftësinë e tyre për të stërvitur me sukses në një mjedis COVID. Thelbësore për këtë sukses ishte planifikimi i hollësishëm dhe strategjia e rreptë e parandalimit dhe zbutjes së COVID të zbatuar nga SH.B.A. dhe kombet pjesëmarrëse. Ndërsa anëtarët ushtarakë të SHBA rishpërndajnë, ata do të vazhdojnë të ndjekin kërkesat e vendit pritës, siç bënë kur hynë në Evropë dhe gjatë trajnimit.

 

DEFENDER-Europe 21 përfshiu disa ushtrime të ndërlidhura. Ushtrime të ndërlidhura ndanin komandën e koordinuar të misionit, mbështetjen e ndërsjellë dhe një mjedis partner misioni. Ushtrimet e lidhura me DEFENDER-Europe 21 përfshinin Reagimin e Shpejtë, Përgjigjen e Shpejtë, Saber Guardian dhe një Ushtrim të Postës Komanduese.

 

  • Përgjigje e menjëhershme (nga mesi i majit deri në fillim të qershorit) – më shumë se 5,000 trupa nga tetë vende të shpërndara në 31 zona trajnimi në 12 vende të ndryshme për të kryer trajnime të drejtpërdrejta zjarri dhe operacione portuale.

 

DEFENDER-Europe 21 u hap në Shqipëri me ekzekutimin e operacioneve të përbashkëta logjistike mbi-breg në Portin e Durrësit. Gjatë operacionit, USNS Bob Hope, anija më e madhe strategjike e ngritjes, SH.B.A. ka shkarkuar mbi 1.000 copë pajisje të rënda në anije më të vogla që transferuan ngarkesën në breg për lëvizje përpara. Kjo ishte hera e parë që JLOTS ekzekutohej në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore. Për më tepër, një operacion i karburantit pjesa më e madhe mbi-breg u ekzekutua me sukses, ku 20,000 galona karburant u transferuan mbi bregun afër portit të Durrësit. Kjo ishte hera e parë që një operacion i karburantit mbi-breg ishte ekzekutuar në mbi 20 vjet.

 

Në Kroaci, Anija Detare e SH.B.A.-së Yuma dhe Mbretëria e Bashkuar Vessel Hurst Point ngarkuan më shumë se 300 copë pajisje ushtarake në Gazenica Port pasi kishin tragetuar nga Durrësi, Shqipëri. Ushtarët e Ushtrisë Amerikane nga Garda Kombëtare e Floridës morën pjesë në një stërvitje shumëkombëshe që përfshinte trajnime me Bradleys dhe ushtrime me zjarr të drejtpërdrejtë.

 

Gjatë gjithë majit, Komanda e Vendosjes dhe Shpërndarjes së Sipërfaqes së Batalionit të Transportit 839 shkarkoi më shumë se 300 copë pajisje, përfshirë 10 helikopterë, nga anija tregtare Liberty Promise, në Portin e Alexandroupoli, Greqi. Pajisjet ndihmuan në vendosjen e teatrit për ushtrimet DEFENDER-Europe 21, Reagimi i Shpejtë dhe Saber Guardian.

 

Bosnja dhe Hercegovina priti dy stërvitje të përbashkëta trajnimi duke përfshirë kualifikimet e armëve, sulmet ajrore dhe operacionet medevacs së bashku me përgjigjet e spitaleve të vendit pritës. Më shumë se 300 Ushtarë të Ushtrisë Amerikane nga Garda Kombëtare e Ushtrisë Florida dhe Alabama morën pjesë në stërvitjet e planifikuara, duke përfshirë një stërvitje të drejtpërdrejtë zjarri.

 

Në fund të majit, afërsisht 250 Ushtarë të Ushtrisë Amerikane nga Garda Kombëtare e Floridës mbërritën në aeroportin e Shkupit në mbështetje të Defender-Europe 21. 1-153

 

 

 

 

Më shumë

Nis në Shqipëri stërvitja “Defender Europe 2021”, marrin pjesë tre gjeneralët më të lartë të NATO

Me pjesëmarrjen e veçantë të tre gjeneralëve më të lartë të Aleancës së NATO, por edhe të mjaft autoriteteve të larta nisi nga Durrësi stërvitja më e madhe ushtarake në rajonin e Ballkanit Perëndimor, “Defender Europe 2021”.   Ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi teksa shprehu mirënjohjen që u zgjodh Shqipëria si një ndër 12 […]

Ushtria e SHBA dhuron 29 automjete shumëpërdorimshme për FA

Njëzet e nëntë automjete shumëpërdorimshme me lëvizshmëri të lartë (Humvee) mbërritën sot në portin e Durrësit.   Ambasada e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Tiranë bën të ditur se këto automjete janë dhurim për Forcat e Armatosura të Shqipërisë nga Ushtria e Shteteve të Bashkuara të Amerikës.   Sipas ambasadës së Shteteve të Bashkuara […]

Stërvitja më e madhe ushtarake e NATO në Shqipëri, Kim: Shqipëria, vend kryesor pritës

Ambasadorja amerikane në Tiranë, Yuri Kim, mori pjesë pasditen e sotme në një takim të organizuar në Presidencë, ku të pranishëm ishin edhe kryeministri Rama, lideri i opozitës Basha, si dhe gjeneral-major Joseph Jarrard, Zv. Komandant Gjeneral i Ushtrisë së SHBA në Europë.     Në fokus të takimit ishte stërvitja “Defender Europe […]

Në vjeshtë nis puna për Bazën Ajrore të NATO-s në Kuçovë

Punimet për rindërtimin e Bazës Ajrore të Kuçovës pritet të nisin në muajin tetor të këtij viti. Lajmin e dha ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi, i cili u njoh me infrastrukturën aktuale të kësaj baze dhe planin për investimin e NATO-s.   I shoqëruar nga shefi i Shtabit të Përgjithshëm të FA gjeneralmajor Bajram […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara