Friday 21 June 2024
Friday 21 June 2024

Historia është baza mbi të cilën duhet të mbështeten marrëdhëniet e një fqinjësie të mirë, bashkëpunuese e përtej konflikteve të mbartura ndër shekuj.

 

E kjo histori nuk mund e nuk duhet te jetë pjesë e retorikave ekstreme nacionaliste, por thjesht e një realiteti të ngritur mbi bazën e arkivave e dokumentacionit përkatëd.

 

Sepse vetëm përmes tyre mund të mblidhen pjesëzat e vërteta të historisë, jo asaj imagjinare, por asaj të mbështetur mbi fakte reale, që nuk kanë e nuk duhet të kenë lidhje me ekstremizmat e shkuara.

 

Plikati, fshati i fundit në malin Gramoz para se të kalosh nga Greqia për në kufirin shqiptar, është pjesë e kësaj historie të mbështetur në ato fakte që gjenden të gjalla ende edhe sot.

 

Banorët e këtij fshati janë njohës të mirë të gjuhës dhe kulturës shqipe.

 

Ata tregojnë për miqësitë përtej kufirit dhe marrëdhëniet e hershme.

 

Reportazhi i mëposhtëm është përgatitur nga Deutsche Welle.

 

https://www.dw.com/sq/plikati-nj%C3%AB-fshat-grek-ku-t%C3%AB-gjith%C3%AB-flasin-shqip/av-52859814

 

Më shumë

Greqia nuk heq dorë nga dëmshpërblimi për pasojat e Luftës së Dytë Botërore

Një tjetër konflikt po lind brenda kufijve të Europës dhe është ai mes Greqisë dhe Gjermanisë.   Kjo pasi qeveria helene përsëriti kërkesën për negociata mbi dëmshpërblimin e dëmit të shkaktuar nga Gjermania në Luftën e Dytë Botërore.   “Çështja nuk mbyllet deri kur kërkesat tona të plotësohen”, tha zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme […]

Greqia zyrtarizon zgjerimin me 12 milje në Jon

Këshilli i Lartë i Shtetit të Greqisë miratoi Dekretin Presidencial për zgjerimin e ujërave territoriale në detin Jon deri në 12 milje.     Dekreti përfshin hapësirën në zonën veriore të detit Jon, të ishujve të Jonit e deri në Kepin e Tenaro në Peloponez. Lajmin e ka publikuar e para gazeta greke “To […]

SHBA nuk i njeh kufijtë e rinj të Greqisë

Departamenti Amerikan i Shtetit, përmes një raporti për kongresin, që nuk ia njeh Greqisë zgjerimin e ujërave territoriale me 12 milje. Sipas gazetës greke “Ekathimerini” kur e njoftoi për herë të parë synimin për t’u zgjeruar me 12 milje në Detin Jon në Gusht të këtij viti, kryeministri Kiriakos Mitsotakis tha se kjo ishte […]

Hap dyert xhamia e parë në Athinë

Xhamia e parë në Athinë, kryeqytetin e Greqisë, u hap për për komunitetin mysliman pas një procesi 14-vjeçar planifikimi dhe ndërtimi.   Në deklaratën e bërë nga Ministria greke e Arsimit dhe Çështjeve Fetare, përdoret shprehja “Xhamia e Athinës u hap për obligime duke filluar nga data 2 nëntor 2020 dhe do të zbatohen […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara