Albanian Profile
Monday 4 March 2024
Monday 4 March 2024

 

Shqiperia perfaqesohet në hartën botërore të inventareve të trashegimisë kulturore jo materiale (MAP of ICH e-Inventories – database), UNESCO, me inventarin elektronik të polifonisë popullore.

 

http://isopoli1.w03.wh-2.com/ 

 

Konventa e trashëgimisë kulturore jomateriale (UNESCO, 2003, neni 12) i konsideron  inventaret e trashëgimisë si çështje thelbësore për ruajtjen e trashëgimise kulturore.

 

https://digitalich.memoriamedia.net/index.php/our-work/map

 

 

HARTA e  e-Inventarëve e ICH – baza e të dhënave:

 

Një nga qëllimet kryesore të inventarizimit të Trashëgimisë Kulturore Jomateriale (ICH) është sistemimi dhe organizimi i njohurive të prodhuara mbi këtë trashëgimi. Neni 12 i Konventës (UNESCO, 2003) i referohet nevojës për të promovuar inventarin e ICH si një mjet kryesor për mbrojtjen e ICH, dhe të gjithë elementët që aplikojnë për mbishkrimin në njërën nga dy listat e ICH të UNESCO -s duhet të renditen në një Inventar. Kryesisht për këtë arsye, në 10 vitet e fundit kanë filluar procese të shumta inventarizimi dhe, për të qenë në përputhje me rekomandimin e qasjes publike, përdorimi i uebit u bë një opsion logjik.

 

Harta e E-Inventarëve të Trashëgimisë Kulturore Jomateriale mundëson qasje të drejtpërdrejtë në 213 E-Inventarë. Harta mund të kërkohet sipas gjeo-referencës, fjalës, vendit, emrit të inventarit; Grupi zgjedhor i UNESCO -s; format; niveli gjeografik; organizimi; Fushat ICH dhe burimet multimediale.

 

Kjo është një punë në progres. Nëse dini ndonjë e-Inventar të ICH, na raportoni me çdo informacion që mund të përditësojë këtë Hartë.

 

Përkufizimi i “inventarit elektronik të ICH” të miratuar nga projekti përfshin inventarë të botuar në internet, me qasje të hapur dhe rreth ICH – shprehje gojore, arte interpretimi, festime, zejtari tradicionale dhe njohuri në lidhje me natyrën dhe universin. Për këtë qëllim, ne nuk kemi marrë parasysh inventarët në fazën përgatitore pa përmbajtje të disponueshme; uebfaqe me informacion ekskluzivisht turistik ose lista emërtuese pa një përshkrim ose transkriptim të shprehjeve kulturore.

 

 

 

https://digitalich.memoriamedia.net/index.php/our-work/map

 

 

 

 

http://isopoli1.w03.wh-2.com/

Më shumë

Promovohet studimi monografik “Banda kombëtare “Vatra”, një histori unike shqiptaro-amerikane” e autorit akad. Vasil S. Tole

Monografia “Banda Kombëtare Vatra”, një histori unike shqiptaro-amerikane e autorit akademik Vasil S. Tole, që i kushtohet historisë së ardhjes së vullnetarëve shqiptaro-amerikanë në vitin 1920 për të nxitur ndjenja entuziaste besimi dhe frymë atdhetare në popull, pas rikonfirmimit të Pavarësisë me Kongresin e Lushnjes, u promovua në Akademinë e Shkencave të Shqipërisë. […]

“Western Balkans Youth Orchestra”: Orkestër e re kundër konflikteve të vjetra

Ata vijnë nga vende që përpara 30 vjetësh luftonin brutalisht njeri-tjetrin. 25 të reja e të rinj takohen tani në turne koncertesh për të bërë muzikë së bashku. “Western Balkans Youth Orchestra” nis turneun e koncerteve.   Ata të gjithë janë fëmijë të luftës, të të ashtuquajturave „luftëra të Jugosllavisë”. Tani ata takohen për […]

Shqipëria në Panairin Ndërkombëtar të Librit në Torino, me më shumë se 200 tituj

Shqipëria dhe letërsia e saj janë të pranishme edhe këtë vit, me një stendë të posaçme, në Panairin Ndërkombëtar të Librit, edicioni i 33-të i të cilit zhvillohet në Torino nga data 14 deri më 18 tetor 2021.   I vizituar çdo vit nga qindra mijëra vizitorë nga e gjithë Italia, Panairi Ndërkombëtar […]

Zbulohet stera 2300-vjeçare në sitin arkeologjik të Bylisit

Neritan Ceka: I përket shekullit III para Krishtit. Stera është e gjatë 50 metra dhe e thellë 8 metra dhe e mbuluar nga një sistem harqesh. Kërkimet arkeologjike në Bylis kanë nisur nga njësia e re “ArkeoBylis” e ngritur në Akademinë e Shkencave, kryesuar nga Neritan Ceka. Skënder Muçaj: Janë zbuluar dhe objekte të […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara