Sunday 21 April 2024
Sunday 21 April 2024

 

Viti 2021 ka nisur i mbarë për ekonominë shqiptare. Banka e Shqipërisë raporton për një rritje prej 5.5 për qind të saj e cila u nxit si nga konsumi ashtu dhe nga investimet e rritja e eksporteve

 

Por pavarësisht se biznesi po rimëkëmbet punësimi mbetet një sfidë e vështirë. Shkalla e papunësisë nga janari deri në mars u rrit me 11.9 për qind. Madje dhe politikat për shtesat në pagë janë të zbehta.

 

Banka e Shqipërisë shprehet besimplotë se ritmi i rritjes do të vazhdojë të jetë i lartë kjo edhe për shkak të rritjes së kredive.

 

Në raport shtohet se kreditimi i sektorit privat u rrit mesatarisht me 7.7% në gjashtë muajt e parë të këtij viti.

 

Përmes tyre janë financuar si bizneset por edhe familjet që kanë rritur blerjen e banesave. Interesi mesatar për bizneset rezultoi 5.4%, nga 5.8% që ishte më parë  për  kreditë  deri  në  35  milionë  lekë. Interesi për kreditë hipotekare ka shënuar një rënie të ndjeshme në 3.5%, nga 4.5% që ishte prej më shumë se një viti.

 

Nga ana tjetër Banka e Shqipërisë shprehet se edhe kursi i këmbimit është shfaqur i qëndrueshëm, ndaj pret që interesat për kreditë të qëndrojnë në këtë nivel për tre deri në pesë vite.

 

Më shumë

Politikat e copëtuara për bujqësinë

Shqipëria është vendi më bujqësor në Europë, me këtë sektor jetik që sjell gati 19% të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB). Pavarësisht rënies së fortë në krahasim me fillimin e viteve ’90, kjo peshë është shumë më e lartë se mesatarja e Bashkimit Europian (2%) dhe gati dy herë më e lartë se […]

Shqiptarët shpenzuan 13.6 milionë euro në 9 muaj për të siguruar pronat, si ndahet tregu mes kompanive

Për nëntë muajt e parë të këtij viti, shqiptarët shpenzuan rreth 1.67 miliardë lekë ose rreth 13.6 milionë euro për sigurimin e pronave.   Të dhënat nga Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare (AMF) tregojnë se primet e shkruara bruto nga sigurimet e pronës u rritën me 31% krahasuar me të njëjtën periudhë të një […]

Drafti: Rritet kufiri i pagës së pataksueshme në 40 mijë lekë, përgjysmohet nga 30-50 mijë lekë, pragu për shtresën e mesme bëhet 200 mijë lekë

Nga korriku i vitit 2022 pritet që të ndryshojë sërish tatimi mbi pagat, duke rritur si dyshemenë për kufirin e pataksueshëm të pagës minimale në 40 mijë lekë (nga 30 mijë lekë që është sot), po ashtu dhe kufirin mbi të cilin pagat taksohen me normën maksimale prej 23%, në 200 mijë lekë, nga […]

Çmimet e naftës shtrenjtohen për herë të gjashtë në pak muaj, arrijnë 184 lekë, afër rekordit historik

Çmimet e karburanteve kanë shënuar një tjetër rritje ditët e fundit, për herë të gjashtë radhazi në vetëm pak muaj.   Në pikat e tregtimit të“Kastrati”, më i madhi në vend për shumicën dhe pakicën, nafta tregtohet me 184 lekë, ose 8 lekë më shumë se më parë. Benzina është shtrenjtuar në 186 lekë, […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara