Saturday 18 May 2024
Saturday 18 May 2024
Tri organizata të shoqërisë civile për promovimin dhe mbrojtjen e të drejtave të fëmijëve iu kanë bërë thirrje insitucioneve të Bosnje dhe Hercegovinës që sa më shpejt që të jetë e mundur të ndërmarrin masat e duhura për kthimin dhe riintegrimin në shoqëri të fëmijëve të luftëtarëve të Bosnjës, në Siri dhe Irak.

“Duke marrë parasysh rreziqet e vazhdueshme dhe rritjen e nevojave humanitare në zonat e konfliktit në Siri dhe Irak, ne shprehim shqetësim të thellë për statusin dhe pozicionin e fëmijëve të luftëtarëve të Bosnjës në këto vende, thuhet në letrën e organizatave, Save the Children, Hope and Homes for Children dhe World Vision.

“Fëmijët e luftëtarëve të huaj që aktualisht jetojnë në kampe, objekte të ndalimit dhe strehimore në Siri dhe Irak, pa përkujdesje prindërore, janë njëra nga kategoritë më të rrezikshme të fëmijëve në botë”, është thënë në letrën dërguar institucioneve të Bosnjës.

Në të theksohet se këta fëmijë kanë qenë ose vazhdojnë të jenë të ekspozuar ndaj dhunës së vazhdueshme dhe ekstreme dhe traumës së rëndë.

“Ata përballen me hipotermi, pneumoni, dehidrim, kequshqyerje dhe turberkuloz, si rezultat i kushteve shumë të këqija të jetës”, është thënë në letër.

Sipas të dhënave që posedon Shërbimi i Ballkanit i Radios Evropa e Lirë, në kampet në Siri, që kontrollohen nga forcat kurde ndodhen mbi 100 shtetas të Bosnjës.

Në mesin e tyre, rreth 60 janë fëmijë, ndërsa prej tyre më shumë se gjysma kanë lindur në Siri.

Sipas të dhënave jozyrtare, 23 burra nga Bosnja janë në burgje ndërsa 27 gra janë në kampe.

Në muajin prill, institucionet e Kosovës kanë kthyer nga Siria 110 kosovarë, në mesin e tyre katër luftëtarë, 74 fëmijë dhe 32 gra/REL.

2019

Më shumë

Bosnjë Hercegovina: “Konflikt i ngrirë me paqe të papërfunduar”

Bosnjë Hercegovina diskutohet në Këshillin e Sigurimit. Qëndrimi i SHBA-së: Asnjë etnitet nuk ka të ardhme jashtë Bosnjë Hercegovinës.     Kur flitet për Bosnjën në Këshillin e Sigurimit e marrin fjalën shumë palë: Anëtarët e Këshillit të Sigurimit, ata të përhershmit Rusia dhe SHBA, Franca, Mbretëria e Bashkuar dhe Kina dhe 8 të […]

Bosnja pritet të diskutojë njohjen e Kosovës

Në Sarajevë sot pritet të debatohet për njohjen e Kosovës dhe lëvizjen e Ambasadës së Bosnjë e Hercegovinës nga Tel Avivi në Jerusalem.   Në takimin e rregullt të Presidencës do të diskutohet edhe kriza e emigranteve në Bosnjë dhe situata epidemiologjike në vend.   BeH nuk e ka njohur ende Kosovën shtet […]

25 vjet nga masakra e Srebrenicës

25 vjet më parë, rreth 8 mijë burra dhe djem myslimanë u vranë nga forcat serbe të Bosnjës në masakrën më të madhe të Evropës që nga Lufta e Dytë Botërore. Më shumë se 1 mijë burra dhe djem boshnjakë që vdiqën gjatë rrethimit të vitit 1995 konsiderohen ende të zhdukur. Më shumë se […]

Bosnjë-Hercegovina mbetet e përçarë edhe 25 vjet pas Dejtonit

Këshilli i Sigurimit të OKB mbajti këtë javë një debat virtual për Bosnjë-Hercegovinën. Përfaqësuesi i Lartë, Valentin Inzko, foli mbi procesin e zbatimit të paqes në BH në periudhën 16 tetor – 15 prill.   Duke folur për gjendjen e përgjithshme politike Valentin Inzko, thotë se liderët politikë dhe institucionalë në BH kanë treguar gatishmëri […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara