Monday 15 July 2024
Monday 15 July 2024

 

Komisioni i Venecias ka publikuar opinionin final lidhur me paketën anti-shpifje në Shqipëri. “Si në shumë vende të tjera, media online po rritet me shpejtësi në tregun e mediave në Shqipëri. Deri  vonë, ajo rregullohej me dispozitat e përgjithshme të ligjit civil e penal, ligjit për shpifje, gjuhës së urrejtjes etj.

 

Sipas mendimit të propozuesve të propozuesve të reformës, këto mjete ligjore ishin joefektive. Kjo çonte në sjellje të papërgjegjshme të mediave: përhapja e thashethemeve lënduese, sulmeve shpifëse ndaj personave publikë etj.

 

Qeveria prezantoi atë që quhet “paketa anti-shpifje” e cila do të zgjerojë kompetencën e Autoritetit të Mediave Shqiptare (AMA) duke i dhënë këtij autoriteti kompetenca të reja administrative në këtë fushë.

 

Draft-amendimet u bënë subject i konsultimeve publike dhe iu nënshtruan ndryshimeve në përjgigje të kritikës së shprehur nga partnerët e brendshëm dhe ndërkombëtarë të Shqipërisë.

 

Komisioni i Venecias pranon përpjekjet e autoriteteve shqiptare për të qenë transparente, për t’iu përgjigjur kritikave dhe për të përmirësuar projekt-ndryshimet.

 

Autoritetet shqiptare treguan se ishin të hapur për dialog dhe shfaqën shqetësimin e tyre për ruajtjen e fjalës së lirë në vend. Pra është diçka që duhet të realizohet falë praktikave gjyqësore të Gjykatës Europiane për të Drejtat e Njeriut,” shkruhet në raport.

 

Në konkluzion final të raportit të siguruar nga Gazeta “Shqip” kërkohet edhe rishikimi i përbërjes së Autoritetit të Medias Audiovizuale

 

Në pikën 71 të konkluzioneve të Komisionit të Venecias shkruhet:

 

Kështu do të jetë e dobishme të rishikoni metodën e zgjedhjes së AMA, për të siguruar që këto organe të kenë një përbërje pluraliste, me njerëz të kualifikuar që përfaqësojnë komunitetin e mediave dhe gëzojnë një autonomi të besueshme nga qeveria. Komisioni i Venecias ndërsa vlerësoi reformën gjithëpërfshirëse të AMA-s, për të rritur pavarësinë dhe profesionalizmin e saj, gjë që mund të jetë politikisht sfiduese. Por Komisioni është kundër zgjatjes së mandatit të AMA-s në fushën e mediave online pa pasur një gjykim të pavarur dhe profesional. Drafti aktual, nëse nuk rishikohet me thellësi, mbart një potencial domethënës për të shkaktuar më shumë dëm se sa është në të mirë të lirisë së shprehjes në Shqipëri.

 

Në pikën 72, Komisioni i Venecias kërkoi nga autoritetet shqiptare krijimin e një organi rregullues efektiv dhe të pavarur të vetë rregullimit ku të jenë pjesë të gjithë aktorët përkatës të komunitetit të mediave.

 

Ndërkohë, për të adresuar problemin e sjelljes dashakeqe ose të papërgjegjshme të mediave në internet, Komisioni i Venecias inkurajon autoritetet shqiptare të mbështesin krijimin e një organi rregullues efektiv dhe të pavarur të vetë rregullimit që përfshin të gjithë aktorët përkatës të komuniteti i mediave dhe i aftë të sigurojë një sistem efektiv dhe të respektuar të përgjegjshmërisë së mediave në fushën e mediave online përmes vetë-rregullimit. Për më tepër, është e nevojshme të sigurohet efektiviteti i juridikut ekzistues dhe, veçanërisht, mjeteve juridike që luftojnë kundër shpifjes dhe gjuhës së urrejtjes të bëra përmes publikimeve në internet.

 

Raporti i Venecias erdhi pas kërkesës së Asamblesë së Këshillit të Europës, ky organizëm e kontestonte një ligj të tillë.

 

Më shumë

Raport i ri monitorimi mbi shpenzimet dhe punësimet elektorale

Akademia e Studimeve Politike publikoi sot Raportin e Monitorimit mbi administratën shtetërore dhe mbi shpenzimet e partive gjatë fushatës për zgjedhjet parlamentare të 25 prillit.   Në raportin e gjashtë të monitorimit mbi shpenzimet e partive dhe administratën gjatë fushatës zgjedhore të 25 prillit theksohet se ministrat dhe zyrtarët e lartë nuk bënë […]

Raporti vjetor i KLSH: 17.7 milion euro dëm ekonomik gjatë 2020

Kryetari i ri i KLSH-së, Arben Shehu paraqiti në Kuvend raportin e KLSH-së për vitin 2020. Në fjalën e tij, Shehu tha se KLSH i ka kryer të gjitha detyrimet ligjore ndaj Kuvendit të Shqipërisë. “Gjatë viti 2020 Kontrolli i Lartë i Shtetit i ka përcjellë Kuvendi 66 vendime dhe raporte për auditimet e […]

Shqipëria ndër vendet e Europës, me më shumë vdekje nga aksidentet rrugore 

Në Shqipëri, në vitin 2019 humbën jetën 227 persona, sipas të dhënave të INSTAT.   Në raport me popullsinë, vendi shënoi 80 fatalitete nga aksidentet rrugore për 1 milionë banorë.   Kjo shifër e rendit Shqipërinë ndër vendet me vdekjet më të larta nga aksidentet rrugore në raport me popullsisë dhe gati 60% […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara