Thursday 30 May 2024
Thursday 30 May 2024

Valuta Euro këtë vit do të përballet me një nga kontrollet më gjithëpërfshirëse që nga krijimi i saj.

Ashtu si Banka Qendrore Evropiane fillon të rishikojë strategjinë e saj të politikës monetare për herë të parë që nga viti 2003, Komisioni Evropian është i gatshëm të filloj një debat mbi qeverisjen fiskale të bllokut. Të dy institucionet kanë drejtues të rinj dhe secili dëshiron të shënojë.

Vlerësimet e sinkronizuara ka të ngjarë të shfaqin të metat në arkitekturën e monedhës së vetme. Qasja e shpërndarë e rajonit ndaj çështjeve fiskale është më e dukshme tani.

“Politika monetare në kuptimin e saj konvencional nuk do të ofrojë shumë hapësirë ​​për manovrim. Evropa, më shumë se kushdo tjetër, ka vend për të ofruar stimul – dhe nëse politika monetare ka mbaruar hapësira, ka të ngjarë të jetë stimul fiskal”, tha këshilltari i lartë ekonomik i HSBC Bank Plc, Stephen King.

Gjermania qëndron në veçanti, si i vetmi anëtar i Grupit të Shtatë me një tepricë buxheti dhe një ngarkesë relativisht të ulët të borxhit. Është objektivi kryesor i thirrjeve të BQE-së për qeveritë me “hapësirë ​​fiskale” për të rritur shpenzimet për të ndihmuar rritjen ekonomike, dhe për zyrtarët e Brukselit që kërkojnë një mjet të përbashkët.

Nën ish-presidentin Mario Draghi, BQE zbuloi një mjet të rinovuar të blerjeve të bonove dhe një normë negative të ulët interesi rekord për të stimuluar zgjerimin ekonomik. Ndërsa kjo lehtësim hyn në fuqi, pasardhësja e tij, Christine Lagarde, ka bërë një përmbledhje për të studiuar regjimin e shënjestrimit të inflacionit dhe instrumentet që ai vendos.

Zyrtarët do të përsërisin çështjen për një mjet që bashkon burimet – diçka e ngjashme me një buxhet të përbashkët të euro-zonës. Draghi e loboi atë shumë para se të largohej, duke argumentuar se është gabim të supozosh se stimuli nga vendet e pasura do të derdhet në pjesën tjetër të bllokut.

Më shumë

Politikat e copëtuara për bujqësinë

Shqipëria është vendi më bujqësor në Europë, me këtë sektor jetik që sjell gati 19% të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB). Pavarësisht rënies së fortë në krahasim me fillimin e viteve ’90, kjo peshë është shumë më e lartë se mesatarja e Bashkimit Europian (2%) dhe gati dy herë më e lartë se […]

Shqiptarët shpenzuan 13.6 milionë euro në 9 muaj për të siguruar pronat, si ndahet tregu mes kompanive

Për nëntë muajt e parë të këtij viti, shqiptarët shpenzuan rreth 1.67 miliardë lekë ose rreth 13.6 milionë euro për sigurimin e pronave.   Të dhënat nga Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare (AMF) tregojnë se primet e shkruara bruto nga sigurimet e pronës u rritën me 31% krahasuar me të njëjtën periudhë të një […]

Drafti: Rritet kufiri i pagës së pataksueshme në 40 mijë lekë, përgjysmohet nga 30-50 mijë lekë, pragu për shtresën e mesme bëhet 200 mijë lekë

Nga korriku i vitit 2022 pritet që të ndryshojë sërish tatimi mbi pagat, duke rritur si dyshemenë për kufirin e pataksueshëm të pagës minimale në 40 mijë lekë (nga 30 mijë lekë që është sot), po ashtu dhe kufirin mbi të cilin pagat taksohen me normën maksimale prej 23%, në 200 mijë lekë, nga […]

Çmimet e naftës shtrenjtohen për herë të gjashtë në pak muaj, arrijnë 184 lekë, afër rekordit historik

Çmimet e karburanteve kanë shënuar një tjetër rritje ditët e fundit, për herë të gjashtë radhazi në vetëm pak muaj.   Në pikat e tregtimit të“Kastrati”, më i madhi në vend për shumicën dhe pakicën, nafta tregtohet me 184 lekë, ose 8 lekë më shumë se më parë. Benzina është shtrenjtuar në 186 lekë, […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara